Eva Skogeryd blev HR-chef på Ikea redan vid 26 års ålder efter två år som konsult. I dag är hon 34 år gammal, bor i Huskvarna med man och barn. På torsdagskvällen blev hon prisad som årets unga ledande kvinna.

Jag är väldigt glad, tacksam, smickrad och lite förvånad på samma gång, säger Eva Skogeryd direkt när hon fått ta emot priset.

Eva Skogeryd blev chef i tidig ålder men det hindrade henne inte från att ta sig an en stor uppgift när hon var nytillträdd.

Jag fick hantera två varsel. Då gällde det att hantera det på bästa sätt med respekt för människorna samtidigt som man ska göra det bra för företaget. Men jag hade människor runtomkring mig så vi hanterade det tillsammans, säger hon.

Sedan dess har Ikea på Torsvik sett några ljusa år och nu närmar de sig 1 000 anställda. Hon har bland annat sett till så att arbetsplatsen har blivit mer jämställd. När hon började var det bara 19 procent kvinnor anställda och idag är det 36 procent.

Vi ska bli 50 procent kvinnor år 2020. Vi är redan 50 procent i koncernledningen och siffran flyttas hela tiden. Det är viktigt för att ta tillvara på all kompetens som finns i samhället. Tittar man bara på ena könet så tappar man hälften.

Hur var det att bli chef vid så ung ålder?

Det var en utmaning men jag hade chefer som trodde på mig även när jag inte gjorde det. Då vågade jag ta steget att ta mig an det uppdraget även om jag tyckte att det var för tidigt, säger hon.

Jönköpings län är sämst i Sverige på att få fram kvinnor i ledande positioner i företagen. Det är grunden till varför Jönköpings fältrittklubb instiftade priset.

Jag tror företagarna behöver uppryckning och sätta jämställdhet och mångfald på agendan. Man måste prata om fördelarna med det och inte bara hamna i kvoteringsdebatten, säger hon.

Strax innan Eva Skogeryd prisades fick också Håkan Axelsson, vd på Företagscatering, pris för årets företagare i Jönköping.