Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är bilderna på cancern som stoppas – av Facebook

När Mariana Hermansson lade ut bilder på hur bröst såg ut efter en bröstcanceroperation blockerade Facebook bilderna. Bröstcancerförbundet i Stockholm har varit med om detta förr. – På Facebook är de livrädda för naket. Men det är viktigt för oss att visa bröst, säger generalsekreterare Marit Jenset.

Mariana Hermansson är ordförande i bröstcancerföreningen i Jönköpings län. I september var hon på en konferens om bröstcancer på Färöarna och där visade kirurger bland annat nya sätt att operera kvinnor som drabbats av bröstcancer. De visade bilder på hur man opererade för trettio år sedan där brösten oftast opererades bort och lämnade fula ärr. Och så visades bilder på hur kirurgerna opererar brösten i dag. Oftast, och när det går, genom att ta bort en liten bit av brösten så att kvinnan kan behålla dem.

– Läkarna på den där konferensen sade att kvinnan ska kunna vakna upp hel efter operationen, berättar Mariana Hermansson.

Hon lade ut bilderna på bröstcancerföreningens hemsida på Facebook.

– Jag var iväg på en konferens och jag tror att våra medlemmar vill veta vad jag gjorde. Och det är också viktigt att visa nya operationsmetoder, säger Mariana Hermansson.

När bröstcancerföreningen nyligen hade 35–årsjubileum firade medlemmarna det med en äppelsafari på Rudenstams i Gisebo. På tåget dit, Mariana Hermansson bor i Eksjö, blev hon uppringd av flera medlemmar som berättade att det inte fanns någon aktivitet på sidan.

Bilderna var borta och det fanns ingen aktivitet på sidan. Idag, torsdag fungerar sidan återigen men bilderna är borta.

– Under oktober månad är det den Internationella bröstcancermånaden och vi har massor av aktiviteter och viktig information som vi vill förmedla ut till våra medlemmar. Här jobbar vi mycket ideellt för att nå ut till våra medlemmar och så blockerar Facebook oss, säger Mariana Hermansson upprört.

På Bröstcancerförbundet i Stockholm har de varit med om liknande händelser förr.

– Senaste gången var när en gravid kvinna lade ut en bild på sig själv med en stor mage och med ett bröst. Den bilden blockerades också. Det är viktigt för oss att visa bröst. Men på Facebook är de livrädda för naket, säger Marit Jenset.

Den händelsen slutade med att Facebook bad om ursäkt för att de blockerat bilden och lade ut den igen.

– Men vi var tvungna att argumentera med dem. Vi står upp bakom föreningen i Jönköpings län, säger Marit Jenset.

FOTNOT: Tidningen har mejlat till pressansvariga på Facebook men har ännu inte fått något svar.