Vaktmästaren Mikael Ljungqvist stod under onsdagsförmiddagen utanför högstadiebyggnaden och väntade på polisen.

Nedskräpning och förstörelse är inte så allvarligt på brottsskalan, även om det kostar pengar. Då ser man från skolans, och polisens, sida betydligt allvarligare på tilltaget att tända eld i en papperskorg fäst på skolan.

Det var en bekant som ringde om det inträffade på onsdagsmorgonen. Dennes sambo, som varit ute och gått kvällen innan, såg då en grupp ungdomar runt den aktuella papperskorgen.

När jag kontrollerade saken såg jag att det rykte i papperskorgen. För säkerhets skull slog jag på ett par hinkar med vatten och hällde ut innehållet på gräsmattan, säger ”Micke”, som även jobbar som deltidsbrandman.

Han visar upp resterna efter tilltaget, några brända klädtrasor.

Den här vågen med skadegörelse på skolan började någon gång strax före skolavslutningen. Två stora rutor vid musiksalen och rutan till rektorns kontor slogs sönder, berättar han.

Han berättar att rutor har förstörts även på den bil som distribuerar mat från centralköket. Det har också förekommit att elever har tagit sig upp på taket. Där har ett par kupoler, som det verkar, sparkats sönder.

Runt Fågelforsskolans mellanstadium, med byggnader som ligger närmare centrum i förhållande till högstadiet, har det också varit stökigt.

För ett par dagar sedan hade vi en entreprenör här för att städa på skolgården. I går var det nedskräpat igen, suckar Jessika Augustsson.

Det handlar om flaskor, burkar, pizzakartonger och annat skräp som slängts runt basketplanen.

Från skolans sida har man vissa misstankar om vilka som kan ligga bakom mycket av det inträffade, men vill låta polisen ta hand om de efterforskningarna.

Under försommaren var det stora problem med skadegörelse av badplatser. Bland annat eldades livräddningsutrustning upp på badplatsen i Hok.

Det har upphört. När vi nyligen åkte runt för att besiktiga såg det jättefint ut, konstaterar kultur- och fritidschefen Göran Svensson.