Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fall av hästinfluensa konstaterat: ”Viktigt att se över vaccinationsskyddet”

I slutet av januari upptäcktes ett fall av hästinfluensa i Västra Götaland. Nu rekommenderas hästägare i Sverige att se över vaccinationsskyddet på sina djur. – Vi är på tårna för att se till att smittan inte sprider sig, nu när den kommit hit, säger Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Informationen om den influensasmittade hästen kom nyligen via Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Det fall som hade upptäckts gällde en nyimporterad, ovaccinerad häst hemmahörande i Lerums kommun, som fått diagnosen den 31 januari.

Enligt Gittan Gröndahl, tf statsveterinär vid SVA, har även minst en vaccinerad häst blivit sjuk i samma stall. Inga ytterligare fall har hittills rapporterats från andra gårdar efter detta. Då smittan dykt upp i ett stall i Sverige, menar hon att det finns anledning att uppmärksamma det.

– Det förekommer utbrott på många håll på kontinenten och i England och vi är på tårna för att se till att smittan inte sprider sig, nu när den kommit hit, säger Gittan Gröndahl.

– Alla som är ute och rör sig med sina hästar i Europa ska tänka på smittskyddet och om man tar in hästar från utlandet är det viktigt att man ser till att de är ordentligt grundvaccinerade innan de inleder resan till Sverige, tillägger hon.

I Sverige är det krav på att hästar och ponnyer som ska tävla i någon form av officiella ridsporttävlingar måste vara vaccinerade mot influensa och detta krav gäller även inom travsporten.

Många svenska hästar är således vaccinerade. Gittan Gröndahl menar dock att det finns anledning att se över skyddet i detta läge.

– Om hästinfluensan skulle sprida sig i Sverige är hästar med ett uppdaterat vaccinationsskydd bäst skyddade. I närheten av ett utbrott är det säkrast att hästarna är vaccinerade inom det senaste halvåret, säger Gröndahl.

– I årets utbrott har det visat sig att en del vaccinerade hästar i England, och nu även här, har blivit sjuka trots vaccination, men skyddet har fungerat bättre om hästen varit nära det senaste vaccineringstillfället. Vaccinerade hästar som ändå insjuknar får en lindrigare sjukdom än helt ovaccinerade hästar, vilka dessutom kan få komplikationer som lunginflammation.

När det gäller vaccinering mot influensaviruset i Sverige finns rekommendationer för hur den ska utföras. Inledningsvis ska en grundvaccinering göras enligt ett fastställt tidsintervall som är detsamma för alla individer. Därefter rekommenderar SVA att hästar upp till fem år omvaccineras var sjätte månad, medan äldre hästar kan omvaccineras senast var 12:e månad, eller var sjätte månad om de reser mycket.

Den rekommendationen vill SVA nu komplettera i samband med att viruset nu nått Sverige genom hästen i Lerum.

– Med anledning av utbrotten i Europa som nu kommit in i landet rekommenderar vi hästägare att ge årets vaccination nu, om det gått över sex månader sedan senaste sprutan, säger Gröndahl.

– Hästinfluensaviruset som spridits i Europa denna vinter hör till en virusstam som kallas Florida Clade 1, berättar hon. Det är bara hästdjur som kan bli sjuka av det.

När det gäller spridning av olika smittor har man som hästägare ett ansvar gentemot omgivningen att inte åka till en tävling eller träning med en häst som står i ett stall där det finns sjuka hästar.

Ett förfarande som kan tyckas självklart, men som ändå förtjänar att understrykas enligt Gittan Gröndahl.

– Vid evenemang där många hästar samlas är det viktigt att hästägare och arrangör är noga med att hästägareförsäkran, som intygar att hästen är frisk och står i ett stall utan smitta, ska lämnas.

– I övrigt ska man som hästägare/ryttare hålla sig på sin kant när man är på platsen och inte beröra andras djur eller låna andras utrustning. Dessutom kan man ha med sig handsprit för att gardera sig extra, rekommenderar Gröndahl.

Fotnot: För den som vill hålla sig uppdaterad avseende läget gällande olika smittsamma sjukdomar bland hästar finns samlad information att få via Svensk Travsports hemsida, travsport.se. Den bygger på rapporter från landets samtliga Länsstyrelser.