När Migrationsverkets boende i Simrishamn stängdes, flyttades familjen till Yxenhaga i Vaggeryds kommuns sydöstra del. De är fortfarande tillsammans, men det är på lånad tid.

Vi möts i receptionen till stugområdet av Abdelmunem Maktabi, som guidar fram till en av de små semesterstugorna. Hans fru, Waid Jathba, skyndar sig att ringa efter 19-åriga Nesrin som hoppar in som tolk.

För cirka tio år sedan var Abdelmunem gift med en kvinna i Grekland. Han lämnade henne för att åka tillbaka till Aleppo i Syrien och gifta sig med Waid. Han jobbade där som skräddare, medan hon hade jobb inom kommunen. Paret fick två barn; Omar, nu 7 år och Bahar, 6 år.

Sedan kom inbördeskriget.

Familjen flydde till Grekland. De bodde i en verkstad, där de också hade jobb. Samtidigt sökte Waid asyl i Grekland så att barnen skulle ha rätt att gå i skolan. Men som om inte krig vore nog, försämrades ekonomin i Grekland och verkstaden stängde.

Abdelmunem kom till Sverige i slutet av 2014 och sökte asyl. Året därpå kom frun efter med barnen och även hon sökte asyl. I början av 2016 föddes parets tredje barn; Fejer, som nu alltså är ett år gammalt.

Nu har flyktingvågen från Syrien mattats och ländernas asylhandläggning håller på att komma ikapp. Strax efter att Waid och de två äldsta barnen fått reda på att de fått asyl i Grekland, meddelades att Abdelmunem och yngsta barnet fått asyl i Sverige. Med automatik ledde detta fram till ett utvisningsbeslut.

På Migrationsverket anser man inte att familjesituationen i sig räcker för att ”det ska framstå som stötande ur ett humanitärt perspektiv att avvisa familjens ansökningar om asyl". Man anser att en utvisning till Grekland inte bedöms strida mot familjens rätt till privat- och familjeliv.

Den närmaste veckan stundar två viktiga möten. På tisdag i nästa vecka träffar de den handläggare på Migrationsdomstolen som har hand om Waids överklagan av utvisningsbeslutet. De ska också få ett besked om barnen kan börja skolan i kommunen.

JP har varit i kontakt med såväl Migrationsverket som Migrationsdomstolen.

Proceduren när man kommer efter som anhörig är att ansökan ska vara beviljad före inresan. Men det är omöjligt att säga någonting generellt om just den här situationen om man inte har tittat närmare på fallet, säger man vid Migrationsverkets presstjänst.

Sådant här är inte alltför ovanligt; om man fått skyddsstatus i annat EU land som flykting eller skyddsbehövande har man inte rätt att få sin ansökan prövad i Sverige, säger Karin Königsson på Migrationsdomstolen.