En helgkväll när krogarna höll på att stänga i Vetlanda såg en polis hur en man kom körande i en bil, parkerade den på en handikapparkering och sedan steg ut på Stortorget.

Polisen hade ögonen på mannen under hela förloppet. När han kom fram till henne kände hon hur han stank alkohol och bad honom blåsa.

Detta var inte mannen pigg på. När polispatrullen försökte få med honom till stationen för kroppsvisitering började han tjafsa och satte sig till motvärn. Blodprovet visade på minst 1 promille.

Åtalet mot mannen gällde därför både grovt rattfylleri och våldsamt motstånd.

Under rättegången erkände mannen att, visst, han hade gjort motstånd. Däremot hade han en smått fantastisk bortförklaring till rattfyllerianklagelserna.

Han hade nämligen inte alls kört full, utan helt nyktert rattat från Växjö till Stortorget i Vetlanda. Där han sedan svept både en 33:a Jägermeister och starköl efter att han parkerat. Allt på den korta tiden som gick från det att han parkerat till det att han mötte polisen på torget.

Polisen såg inget

Polisen kunde dock vittna om att hon hade kunnat se rakt in genom bilens framruta, hela tiden under de få sekunder det tog för mannen att stiga ur bilen efter att han parkerat. Inte hade hon sett honom dricka något.

Tingsrätten ansåg det, utifrån polisens uppgifter, styrkt att mannen kört rattfull, dessutom en längre sträcka. Att detta inte var första vingliga resan vägdes också in när påföljden bestämdes. Mannen dömdes till en månads fängelse för båda de brott han åtalats för.