Utställningen som pågår nu på Vandalorum handlar om Milka Havel, som föddes på 1500-talet i Tjeckien. Hon studerade insekter och skapade dessutom fantastisk design, i möbler och vetenskapliga instrument. Många besökare blir slagna av det storslagna i berättelsen; att en kvinna kunde ta sådan plats i det patriarkala 1600-talet och sedan bli helt bortglömd. Men det är en detalj som inte framgår i förståne för en besökare. Milka Havel har egentligen aldrig funnits. Hon är påhittad av utställningens skapare, Johnny Friberg. En del utställningsbesökare har blivit lurade, däribland några journalister (inklusive undertecknad), och skrivit artiklar med utgångspunkten att Milka Havel har funnits på riktigt.

– Vi har aldrig haft intentionen att vi ska luras, utan vi har hypotetiskt gått in och ställt frågan "vad händer med en upplevelse, blir den bättre eller sämre om man vet om eller inte vet om att det är fiktion?"

Johnny berättar vidare att man ville att utställningen i sig skulle leda fram till slutsatsen att den är en fiktion.

– Vi var ute efter att regissera en upplevelse. Men det har visat sig svårt att göra.

Efter vernissaget har man lagt till mer information i utställningsskyltarna med ledtrådar om att utställningen är påhittad. Man kallar den på ett ställe för "en roman i utställningsform".

Vandalorum har haft ovanligt många besökare sedan utställningen startade.

– Vi har haft jättemycket folk. Och de är fascinerade. Jag har aldrig varit med om en utställning tidigare där så många kommer fram till oss efter de har sett den och vill diskutera upplevelsen, säger Elna Svenle på Vandalorum.

Har någon besökare blivit förbannad över att ha blivit lurad?

– En person som jag känner till, var besviken och ledsen över att Milka Havel inte finns på riktigt.

Utställningen kommer mitt i debatten om "fake news" och blir som en kommentar till den debatten. Men Elna Svenle har inte varit orolig för att Vandalorums trovärdighet skulle skadas.

– Det är ett experiment för oss också. Vi har aldrig gjort något liknande innan. Men utställningen i sig är väldigt bra. Oavsett om historien är sann eller inte så är objekten som ställs ut av hög klass. Man får en stark upplevelse av den i vilket fall som helst.

Utställningen pågår på Vandalorum ett par månader till. Vad som ska hända med den efter det är inte bestämt. Men Johnny vill att den ska leva vidare.

– Det vore kul om den kunde visas på ett naturhistoriskt museum till exempel, ett sammanhang som inte är likadant som Vandalorum.

– Det vore också väldigt kul förstås att visa den i Prag (den fiktiva Milka Havels hemstad).