Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera knivhuggna på London Bridge – uppgifter om döda

Flera personer knivhöggs på fredagen i ett våldsdåd vid London Bridge i centrala London. Två personer har dött av sina skador, rapporterar BBC. Gärningsmannen sköts och dödades av polis, som betecknar händelsen som en terrorattack.

Polisen larmades om knivattacken vid klockan 15 svensk tid. I brittiska medier beskrev vittnen och poliskällor att en man började attackera människor med kniv vid brons norra fäste.

Gärningspersonen konfronterades och sköts till döds på platsen, bekräftar Storbritanniens högst uppsatte antiterrorpolis Neil Basu vid en kort presskonferens.

– Jag har nu möjlighet att bekräfta att det har betecknats som en terrorhändelse, sade Basu.

– Jag kan bekräfta att vi i detta skede tror att en anordning som hade spänts fast på den misstänktes kropp är en falsk spränganordning.

Flera personer knivskadades och för några av dem beskrivs tillståndet som allvarligt. Två har avlidit av sina skador, rapporterar BBC med hänvisning till flera regeringskällor.

"Hjältemod" hos civila

I ett tidigt skede rapporterade en BBC-reporter som befann sig på platsen att flera personer överföll en man, innan polisen anlände.

Bilder visar dels hur en till synes civil man springer undan från uppståndelsen med en stor kniv, dels hur den misstänkte gärningsmannen ligger på marken med en annan man ovanpå sig medan tre poliser närmar sig med riktade vapen. När den andre mannen sliter sig loss från den misstänkte avfyrar poliserna sina vapen.

– Det anmärkningsvärda med bilderna vi sett är det häpnadsväckande hjältemod hos personer ur allmänheten som bokstavligt talat sprang mot faran utan att veta vad de stod inför, säger borgmästare Khan inför ett pressuppbåd, och syftar på bombattrappen som den misstänkte bar.

– (De) insåg inte vid det tillfället att det var en bluffanordning och de är verkligen de allra bästa bland oss.

Såg lastbilar och poliser

Svenske Albert Johansson befann sig i skyskrapan The Shard invid London Bridge när dådet inträffade.

– Vi ser plötsligt att en gul skåpbil och en vit personbil står på sniskan på bron, och hundra meter längre bort på bron står en stor lastbil, också på sniskan. Sedan kommer det en massa poliser, säger han till TT kort efter att dådet ägt rum.

– Vi ser hur folk rusar från bron. Det är tio röda dubbeldäckade bussar som står på bron som har evakuerats.

Albert Johansson berättar att en stor mängd poliser samlats runt bron och att polisbåtar bevakar från vattnet. Polishelikoptrar rör sig lågt över området.

– De verkar ha koll på läget. Men vi får nog stanna här uppe, vi kommer nog inte ut på gatan där nere.

Bron avspärrad

Londons ambulanstjänst betecknar det hela som en stor händelse och har haft en stor närvaro på platsen. Tunnelbanestationen London Bridge stängdes för trafik vid uppståndelsen.

Enligt polisen kommer bron och området runt omkring den att hållas avspärrad under en längre tid.

Även Storbritanniens premiärminister Boris Johnson hyllar de civila som agerat mot den misstänkte.

– Jag vill hylla det utomordentliga mod som personer ur allmänheten uppvisade när de fysiskt ingrep för att skydda andras liv. För mig representerar de det absolut bästa med vårt land, och jag tackar å hela nationens vägnar, säger Johnson.

I juni 2017 utförde tre gärningsmän en attack vid samma bro, där de körde på fotgängare och sedan anföll flera personer på gatan. De dödade åtta personer.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Susanna Persson Öste/TT