SMHI har utfärdat varningar från norr till söder om att risken att torrt fjolårsgräs tar eld är stor.

– Det är jättetorrt, vi har höga värden på brandriskkartan både vad gäller antändningsrisken och spridningshastighet, säger Christian Lind.

Risken ligger på en fyra på en femgradig skala. Under eftermiddagen åkte räddningstjänsten ut på ett larm när en man eldat en rishög och gnistorna spred sig, vilket orsakade en brand i ett kalhygge på 2 000 kvadratmeter.

Många timmars jobb

Vid Tallträsk utanför Piteå bekämpade räddningstjänsten under eftermiddagen också en brand på ett kalhygge på cirka 2 000 kvadratmeter.

– Det är dåligt med vatten och svårt att ta sig fram, säger Jim Lundström vid räddningstjänsten till SVT Norrbotten.

Man räknar med många timmars jobb. Larm har också kommit in om gräsbränder i Vidsel och Backträsk i Norrbotten.

Utanför Falun, norr om Enviken, spred sig en skogsbrand till att omfatta en yta om 250 gånger 200 meter.

– Det verkar vara väldigt torrt, det visste vi redan i morse. Det är en normal brandrisk ute, inga extrema värden. Men gräset och det översta lagret i marken är torrt. Det kan sprida sig om det är lite vind, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt.

"Inga fler stora händelser"

En brand bröt under dagen även ut i terrängen söder om Skövde och spred sig till att omfatta cirka 4 000 kvadratmeter. Räddningstjänsten har fått den under kontroll. Branden tros ha startat i samband med en militärövning, skriver Skaraborgs läns tidning.

Under Kristi himmelsfärd har det kommit in flera larm om gräs- och skogsbränder och SMHI skriver på sin hemsida att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har uppmanat svenskarna att ta ansvar i dessa tider.

– Vi behöver inte fler stora händelser, har Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, konstaterat.

Niklas Svahn/TT

Jonas Grönvik/TT