"Våra utredare antar att lastbilen avsiktligt styrde in i folkmassan på julmarknaden", skriver polisen på Twitter och kallar händelsen för en "förmodad terroristattack".

Under morgonen kommer lastbilen att transporteras bort för vidare undersökningar och polisen ber vittnen att låta bli att sprida bilder från platsen.

Hittills har tolv personer bekräftats döda och 48 skadade, efter attacken som inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av Berlin.

En man som misstänks ha kört lastbilen greps omkring två kilometer från platsen. Myndigheterna har inte gått ut med hans identitet.

Säkerhetskällor säger till nyhetsbyrån DPA att mannen som satt bakom ratten är asylsökande från Afghanistan eller Pakistan som kom till Tyskland i februari. Den tyska tidningen Tagesspiegel skriver att mannen är känd av polisen sedan tidigare för mindre brott, men inte för att ha koppling till terrorism.

Ytterligare en person som befann sig i långtradaren hittades död efter det att folkmassan rammats. Enligt polisen ska den döde passageraren vara polsk medborgare och inte den som körde lastbilen. Hur han dött är inte känt.

Ägaren av lastbilen säger att chauffören som körde in i folkmassan inte är den man som jobbar för honom och som vanligtvis kör lastbilen.

– Det var inte min chaufför, jag går i god för honom, han är min kusin, säger han i en intervju i polsk tv.

Han berättar vidare att chaufförens hustru inte kunnat få kontakt med sin man sedan 16-tiden i eftermiddags.

– Jag är orolig för att han blivit överfallen. Att lastbilen har kapats och att han blivit slagen eller dödad. Chauffören är min kusin som jobbat hos mig i 15 år, säger åkeriägaren till TVN24, enligt Aftonbladet.

Det finns tidigt på tisdagsmorgonen fortfarande inga uppgifter om att några svenskar skulle ha skadats.

– Vi uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt att hålla kontakt med anhöriga, säger Elias Aneheim-Ulvenäs på UD:s pressjour.

Händelsen har redan väckt politiska reaktioner, kopplade till de ännu obekräftade uppgifterna om den misstänkte förarens bakgrund. Bland annat läggs skuld på Angela Merkel och hennes flyktingvänliga politik, av den högt uppsatte partimedlemmen i invandringskritiska AFD, Marcuc Pretzell, på Twitter.

Österrikes inrikesminister Wolfgang Sobotka säger i en intervju med radiokanalen ORF under morgonen att han bett landets regionala polisstyrkor att öka de säkerhetsmässiga åtgärderna. Han efterlyser också utökade kontroller av flyktingar som rör sig längs med den så kallade Balkanrutten, för att få bättre möjligheter att kunna stoppa utländska jihadister från att ta sig in i Europa.

(TT)