Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flera större evenemang ställs in av coronarädsla

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Grundtipset: Räkna inte med någonting och bli positivt överraskad om det ändå blir av. – Vi kan avvakta ett tag till, men det enda rimliga blir väl att ställa in Götaström Classic motor på Vaggeryds travbana, säger Christer Malmborg, föreningens ordförande.

För kommunikatörerna på kommunen, som jobbar med att hålla aktivitetskalendern – med tips på vad som händer, aktuell har det varit många stykningar under den senaste månaden.

– Vi omarbetar den och generellt kan sägas att det kommer att bli mer tips om var man kan cykla och vandra än aktiviteter där man kan träffa många andra människor. Inför sommaren fortsätter planeringen med infopoints, men utbildningen får köras digitalt istället för att vi träffas, berättar Alija Bucuk.

Ser fram emot hösten

Skillingaryds vårmarknad är det första större arrangemanget att ställa in. Den skulle ha startat klockan 11 den 2 maj och förutom marknadsstånden ha erbjudit loppis och andra kringaktiviteter. Arrangörerna Skillingaryds IS Hockey ser nu istället fram emot höstmarknaden den 3 oktober.

Frammedagens arrangörer hoppas fortfarande:

– Vad jag vet gäller förbudet mot folksamlingar i nuläget fram till den 15 maj. Frammedagen är ju den 16:e, så just nu avvaktar vi för att kunna ta ett beslut i veckan, säger Emelie Jakobsson på klädbutiken People.

Frammedagen är inte beroende av bokningar, sponsring eller liknande. Det är handlarna i Vaggeryds centrum som bestämmer om den blir av.

Götaström Classic motor på Vaggeryds travbana den 23 maj skulle ha blivit klubbens största arrangemang, med flera tusen besökare. Men enligt ordförande Christer Malmborg blir det troliga beslutet att ställa in. Nu avvaktar man med att säga någonting definitivt tills medarrangören, tidningen Classic Motor, går i tryck den 20 april.

”Väntar med beslutet”

Vårmarknaden i Hok, den 31 maj är liksom Frammedagen relativt självstyrande. Anna Claesson från Jul-ljus är den som avgör:

– Jag hoppas in i det längsta, och tar beslutet en månad innan. En annan aktivitet som hänger lite i luften är de träffar för Götaströms fordonshistoriska som är planerade.

En lösning, som hon överväger, är att öka ytan under tak genom att slå upp ett tält utanför kaféet – så att gästerna kan hålla avståndet till varandra.

Bäckalyckans midsommarfirande är inte heller inställd än. Där hänger det också på vilka nationella beslut som kommer. Två artister har bokats och ingen av parterna har sagt nej, berättar IOGT-NTO:s Tore Olsson:

– Där tänker jag att vi nog kan vänta till mitten av maj med att ta beslut. Om det skulle bli negativt går det kanske att hålla en slags Brittsommarfest i början av oktober.

Självservering diskuteras

Beträffande tipspromenaderna på Bäckalyckansom börjar redan den 1 maj, har det diskuterats om den mer eller mindre tillhörande serveringen skulle kunna ske i form av självservering – styrelsen avgör i nästa vecka.

Grönelunds midsommarfirande ställs in redan nu. Enligt vaktmästaren Bengt Bengtsson handlar det om ett alltför stort ekonomiskt åtagande, för att kunna avblåsas tätt inpå:

– Vi går ju ut till företagen för att få in varuvinster och sponsring. Dessutom är många av dem som jobbar med arrangemanget äldre och vill inte riskera sin hälsa, meddelar han.

Men, uppmanar Bengt, passa på att gå tipspromenaderna på söndagarna, som håller på till och med den 10 maj, 9.30–12.00.

Beslut på onsdag

Även Valborgsfirandena på Grönelund, vid Friluftsgården och i Byarum den 30 april är inställda. För Friluftsgården blev det andra gången gillt, eftersom man i fjol tvingades till en liten, symbolisk, brasa intill parkeringen. Men då var det torkan som ställde till det.

Tofterydsrevyn med premiär lördag den 15 augusti har ännu inte meddelat officiellt att man ställer in, men ett beslut ska tas vid onsdagens styrelsemöte. Tills vidare har möten och övningar ställs in.

– Det finns lite alternativa förslag om vi skulle ställa in. En nyårsrevy kanske, eller att vänta till nästa år, säger manusskrivaren Christer Malmborg.

På onsdagen beslutade Tofteryds bygdeförenings styrelse att vänta med revyn till i augusti 2021. Den tog även beslut om att ställa in Valborgsmässofirandet vid Tofthagaskolan.

Ett evenemang som inte direkt hade involverat kommuninvånarna, men som nog ändå hade märkts på vägar och i luften, är försvarsövningen Aurora som nu är inställd.

Tidigare har vi berättat att bland annat kulturhelgen, som hålls vartannat år, är inställd.