Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Flerårig dumpning av miljöfarligt avfall: ”Ser ett mönster”

På tisdagen rapporterades om ett par tunnor med kemiavfall som dumpats utanför Vaggeryd. Miljöinspektör Dörte Schuldt kom för att besiktiga dem och fick av en händelse reda på att liknande fynd gjorts på en rad platser i länet.

– Strax efter att jag varit på platsen och inspekterat tunnorna passade jag på att svänga in till återvinningscentralen där man hade haft rökutveckling från en lastbil. Samtidigt träffade jag på platschefen Ulf Abrahamsson på intilliggande JRAB, som berättade att man hade ytterligare två gröna tunnor stående, berättar Dörte.

Hon ringde till Fredrik Kimmehed som är miljösamordnare på JRAB, och fick höra om ännu fler gröna tunnor som uppenbarligen dumpats i naturen – och hämtats av JRAB vid olika tillfällen – se faktarutan. De flesta i Jönköpings kommun.

– På miljökontoret i Jönköping berättade de att de haft kontakt med JRAB om bland annat 5–6 tunnor som hittades 2017 längst in på en skogsväg utanför Mulseryd. Om det inte hade varit för en skogsavverkning på platsen hade de kunnat stå kvar fortfarande, berättar hon.

Fredrik Kimmehed, som har en bakgrund som kemiingenjör tror att innehållet i tunnorna är polybuten och en rest från plasttillverkning, VVS-rör eller liknande. Det är som klister och väldigt klibbigt, men inte giftigt:

– Det här är avfall som vi får skicka till Fortum Waste Solutions, tidigare Sakab, i Kumla för att brännas under höga temperaturer. Att lämna cirka 200 kilo kostar cirka 2 500 kronor för kunden, nu går det på det dubbla.

I samtliga fall är det de drabbade kommunerna som får betala omhändertagandet.

Har du några misstankar om vem som är skyldig?

– Med tanke på var dumpningarna har skett gissar jag på att företaget finns i GGVV-området – och att det har skett utanför deras egen kommun. Men det kan också vara en underentreprenör som har tagit betalt för att ta hand om det och sedan klarat sig undan billigt, säger Fredrik.

Men om det skulle vara en underentreprenör som har misskött sig, har producenten fortfarande ansvaret att förvissa sig om att omhändertagandet går rätt till.

Dörte Schuldt hoppas att den som har dumpat ska känna igen sig och istället för att dumpa tunnorna i naturen, låta ta hand om dem på rätt sätt. Hon tänker sig också att kommunerna i området kan hålla ögonen öppna efter gröna tunnor med klistrigt innehåll:

– Det här är ett miljöbrott och vad jag gör för tillfället är att skriva en åtalsanmälan.