LÄS MER: Stort intresse för Tändsticksområdets framtid

Henrik Algotsson är pianopedagog och musiker i Göteborg men lägger hela sin fritid på att åka runt i Sverige och studera städers arkitektur. Hittills har han besökt ett 80–tal städer och överst på topplistan finns Kalmar och Visby med vardera 10 poäng.

Vad ger du Jönköping?

Kanske en sexa. Staden ligger helt fantastiskt vackert vid Vättern men den är vänd ifrån sjön. Det finns enstaka vackra trähus att titta på men det är för mycket råmodernism, säger Henrik Algotsson.

Hans fiende nummer är modernismen som han tycker är starkare än någonsin. Enligt Henrik Algotsson består modernism oftast av fula, fyrkantiga lådor och i olika nyanser av grått.

Det skapar stress att vistas i sådana miljöer, säger han och blir upprörd över både nya tingsrättshuset och kulturhuset Spira. Polishuset liknar han vid en oljetanker och miljön i Atollen tycker han är klart stressande.

På bilder på byggnader som Henrik Algotsson ogillar hamnar hans mjukisgris i förgrunden. Grisen används flitigt när vi kör genom centrala Jönköping.

Det är lätt att kalla Munksjötornet för en "läskburk" och döma ut hela området. Hur borde det ha sett ut istället?

Husen borde ha varit rundare i formen, det skulle ha varit fler gröna parker och mer färg. Byggnaderna ska hämta inspiration från hus som uppfördes innan 1930–talet, säger Henrik Algotsson.

Får du mycket kritik för dina bedömningar?

Ja, absolut! Arkitekterna håller inte med mig. De tycker att jag är en bakåtsträvare och att jag inte ser hur samtiden speglas i dagens byggnader.

LÄS MER: Här är Jönköpings finaste byggnad

Henrik Algotsson ser sin kampanj mot modernismen, och postmodernismen, som en demokratifråga.

Frågar man folk vilka hus de tycker är finast är det sällan de nämner ett efter 1960–talet. Jag vill bryta smakmonopolet. Dålig musik kan man stänga av, dålig konst kan man låta bli att titta på men fula hus kan vi inte undvika.

Vad fokuserar du mest på? Fula eller vackra byggnader?

Både ock faktiskt. Jag vill försöka få ett helhetsintryck, säger Henrik Algotsson.

Vi kör genom centrala stan i ösregnet, tyggrisen är dyngsur eftersom regnet vräker ner. Men Henrik Algotsson blir uppåt när vi kör förbi Jönköpings läns museum.

Åh, jag blir varm och glad när jag ser den byggnaden. Färgen och formerna är så vackra, säger Henrik Algotsson.

LÄS MER: Han ska göra Jönköping snyggare

LÄS MER: Bastionparken nominerad till Årets Stenpris