Keramikern Kerstin Persson har hittat tillbaka till lusten i skapandet efter några svåra år. Hennes butik håller öppet på söndagar i den nybyggda utställningslokalen vid huset i Munkaskog och hon leder uppskattade kurser i keramik och textil i verkstaden.

De allra flesta nybörjare går härifrån med ett stort leende.

För några år sedan delade Kerstin Persson lokal med Fröken Frö i Habo centrum. Att driva butik ställer höga krav och det är svårt att få tid över för eget skapande.

Jag gick rakt in i väggen, det var inte roligt. Det går inte att ha piskan på ryggen när man ska skapa. Jag fick bara släppa allting i två år, säger hon.

Den senaste tiden har hon återigen ägnat åt sin egen produktion. Samtidigt har hon stegvis utvecklat kursverksamheten.

Jag vill behålla lusten och glädjen, så att man inte kör slut på sig själv. Att dela med sig, att ge glädje tillbaka, det har lyft mig oerhört mycket.

Skånska Kerstin Persson har bott i Munkaskog i 23 år. Den senaste tiden har den vackra villan byggts ut med nya utrymmen.

Jag är ju gift med en byggare, säger hon och skrattar.

Nu har hon en utställningslokal med utsikt över Vättern och en rymlig verkstad med fyra drejskivor och två stora ugnar.

I butiken finns stengods, serviser och skulpturer, och i verkstaden sitter hennes elever i djup koncentration över drejskivan.

Butiken är tills vidare öppen endast söndagar.

Men ibland kommer folk och knackar på. Är jag hemma så går det bra, säger hon.

Det konstnärliga arbetet kan vara ensamt, så Kerstin Persson tycker om att undervisa andra.

Det är dilemmat med ensamjobb när man är en social person. Att bara sitta själv i sin lilla vrå, hur kul är det?

När glädjen är tillbaka ser Kerstin Persson fram emot att delta under konstveckan, som blir den riktiga invigningen för de nya lokalerna.

Hon har många planer för att utveckla sin verksamhet i framtiden.

Jag har sagt det till barnen, att jag kommer nog aldrig att bli en normal pensionär. Det får ni leva med, säger Kerstin Persson och skrattar.