Efter sommaren stängs förskolan Bågskytten i Bankeryd, till följd av vikande elevunderlag. De äldre barnen flyttar då till Nyarp och de mindre till Torps ängar, som är två större förskolor.

En av de familjer som påverkas av beslutet är Thunell-Gyansah i Bankeryd. Sara Thunell och hennes sambo Mike Gyansah flyttade till orten för omkring tre år sedan. Den äldsta dottern skrevs då in på Nyarps förskola. Sara Thunell berättar att det var stor ruljans på personalen, få utbildade pedagoger och ofta stressigt, Freya trivdes inte.

– De hon tydde sig till försvann, hon kunde prata om det hemma, säger Sara Thunell som berättar att den annars utåtriktade dottern blev inåtvänd.

Jättestor skillnad

Föräldrarna hoppades att läget skulle förbättras men flyttade till sist dottern till den mindre förskolan Bågskytten. Här bestod personalen av utbildade pedagoger med lång arbetslivserfarenhet.

– Det fanns en annan samhörighet. Det blev en jättestor skillnad, Freya vågade mycket mer, det var som natt och dag, säger Sara Thunell.

Relaterat till artikeln

I slutet av mars kallades föräldrarna till ett möte där de fick veta att Bågskytten ska pausa sin verksamhet på obestämd framtid. För Freyas del innebär beskedet att hon får flytta till Nyarp, där hon inte trivs. Lillasyster Lillie får gå på Torps ängar.

Hade onda aningar

Nu blir det inte så. Sara Thunell hade onda aningar innan beskedet kom och de både döttrarna får gå på en mindre privat förskola istället.

– Jag tänkte att inte kan vara så illa att de lägger ner förskolan men jag hade en dålig känsla. Så jag ringde två dagar innan föräldramötet för att vara först i kö, säger hon.

Men även om det löser sig för hennes del tycker hon att det är synd att Bågskytten lägger ner. Att elevunderlaget viker tycker hon inte håller som argument.

– Jag köper inte det. Jag tycker man kan titta på vad man gör rätt på Bågskytten och stänga ner någon avdelning på Nyarp istället.