Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föräldrar är kritiska: Trafiksituationen håller inte

Refugen vid Molön, där Taheskolan har sina provisoriska lokaler, har inte fungerat som det var tänkt. Många gånger har skyltarna körts ner och bilar har behövt tvärnita eller väja för att inte krocka berättar några medlemmar i "Tabergsfolk". – De här skyltarna kommer plötsligt, säger Björn Wadenrud

Förra året flyttades 37 elever från Taheskolan till Intersports gamla lokaler i Målön. Under ombyggnationerna av skolan ska eleverna vistas i de provisoriska lokalerna under många år. Utanför ligger en hårt trafikerad väg där det skett många olyckor senaste tiden enligt många förbipasserande.

– Det känns inte jättesäkert varken för mig själv eller andra att åka här. Det går knappt möta större fordon i refugen. Jag har inte varit med om olyckor på den här vägen innan, säger Simon Teodorsson, medlem i Facebookgruppen " Tabergsfolk".

– Man vet aldrig var skyltarna är i den här konstellationen för de är ständigt nerkörda, tillägger Johanna Henttu, mamma och medlem i Facebookgruppen " Tabergsfolk".

Under helgen vecka sju berättar Johanna att det var incidenter, där bland annat det var en bil som hade kört in i skylten som står i mitten. Hon menar också att det är ett problem som måste tas tag i innan alla barn ska gå i den tillfälliga skolan, om cirka ett och ett halvt år.

– Barn är barn, de tittar ju inte alltid på vägen, säger Hanna Hägg, mamma och medlem i gruppen.

”Känns helt fel”

Tabergsborna tror att den största faran sker under vintertid och kvällar då det är halt och mörkt. Hastighetsskyltarna är svåra att upptäcka i en hög hastighet som 80 km/h säger de. De berättar att skyltarna som visar att det finns en skola på plats är svåra att upptäcka.

– En backspegel som flyger kanske man inte ringer polisen om. Eller att man backar in i vägrenen, det kanske inte är något man larmar polisen om, men det känns som om man väntar på en större incident här. För det är konstant småolyckor, säger Johanna Henttu.

– Att sedan lägga till barnen i den här trafiken med så många regelbundna olyckor känns helt fel, tillägger hon.

De menar på att det är någonting med hindret som gör att trafikanter inte upptäcker dem i tid.

I ett svar från trafikavdelningen på Stadsbyggnadskontoret, angående trafiksituationen vid Molön, skriver de att hastighetsgränsen behålls, att det kommer byggas en gång- och cykelväg och uppmanar folk att köra lugnare.

– Det räcker inte när vi ska släppa våra barn här, säger Johanna Henttu.

För barnens säkerhet

– Man kan inte lägga det ansvaret på våra barn, tillägger Hanna Hägg.

Något som föräldrarna kan göra är att följa med barnen till skolan berättar Johanna. Men det är inte alltid föräldrarna har tid på grund av jobbet tillägger hon.

– Ett av de större problemen är att man inte kan möta bussar och långtradare här, det kommer inte en cykelväg göra nåt åt, säger Simon Teodorsson.

– Som tur är så har det inte skett någon större incident här, tillägger Johanna Henttu.