Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Föreningar får stöd oavsett aktivitet eller inte

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

I förra veckan berättade vi om frikostigare regler runt aktivitetsstöd till föreningar. I en speciell åtgärd, med tanke på coronakrisen, beslutas nu att föreningarna får samma stöd 2020 som 2019.

Inget jobb för föreningarna med att fylla i närvarolistor att skicka in senast ett visst datum. Och inget jobb för kommunen med att kontrollera och registrera.

– Att föreningarna har färre aktiviteter under 2020 än under 2019 ska inte påverka det lokala aktivitetsstödet. Vi betalar ut motsvarande summa i år som i fjol, vilket ryms inom budgeten, säger kultur- och fritidsförvaltningens chef David Norrfjärd.

Beslutet har tagits av kultur och fritidsnämnden. Redan i förra veckan meddelade den att möjligheterna att få aktivitetsstödet ökar. Bland annat räknas fler åldersgrupper in bland de stödberättigade, som dessutom inte behöver vara lika många vid sammankomsterna som tidigare.

Dessutom meddelades, med koppling till coronakrisen, att de nya frikostigare reglerna dessutom ska gälla retroaktivt för 2019. Annars sades förändringarna vara en planerad anpassning till det nationella regelverket på området.

För att underlätta för föreningarna ytterligare – i dagens läge – kommer de nu dessutom att kunna begära senareläggning av inbetalningar till kommunen. Och har de tidigare bokat hallar eller andra kommunala anläggningar som inte kan utnyttjas, riskeras inga straffkostnader.

Därmed inte sagt att sim- och sporthallar är stängda. Tvärtom håller de öppet tills Folkhälsomyndigheten säger något annat.

Om föreningarna trots de aviserade åtgärderna ser problem framför sig, uppmanas de att kontakta kultur- och fritidsförvaltningen. Kostnader och intäktsbortfall med koppling till coronakrisen bör också dokumenteras. Det finns möjligheter att, i efterhand, söka kompensation.

Åtgärderna för föreningarna kan jämföras med det stödpaket som tidigare har utlovats till kommunens företag.