Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Företagare i Mullsjö knyter kontakter i krisen

Samtidigt som hela världen mer eller mindre isolerar sig fortsätter företagare i Mullsjö att träffas på lunchmöte en gång i veckan. Där peppar och inspirerar de varandra att hålla modet uppe, trots coronakrisen och allt vad den innebär. – Plötsligt har företagare som inte har haft koll på varandra hittat nya kontakter och lånar ut sin personal, säger Per Högberg på Mullsjö Utveckling.

Runt 25 personer samlades under tisdagen för att äta lunch och utbyta erfarenheter när Mullsjö Utveckling traditionsenligt anordnade sin så kallade tisdagslunch för företagare i kommunen.

– Vi går lite mot strömmen men följer samtidigt de rekommendationer som finns. Vi undviker närkontakt, sitter utspritt och har tallriksservering. Många behöver det här andningshålet för att prata om hur man kommer vidare, säger Per Högberg på Mullsjö Utveckling.

"Svetsar samman företagarna"

Under mötena har många nya idéer tagits fram. Både sådana som hjälper enskilda företagare att klara bemanningen, och sådana som hjälper vård- och omsorgsverksamheterna i kommunen.

– Plötsligt har företagare som inte har haft koll på varandra hittat nya kontakter. De har börjat låna ut sin personal till varandra så att företag med hög sjukfrånvaro kan klara bemanningen samtidigt som företag med minskad produktion slipper permittera sin personal. Det här svetsar samman företagarna, säger Per Högberg.

Genom att företagen delar på samma personal hoppas han också att de som har vårdutbildning kan frigöras från sitt nuvarande arbete och istället hjälpa till inom vården.

Tillverkar skyddsutrustning

Flera företag, och även privatpersoner, har efter samtal och gemensam brainstormning ställt om sin produktion och börjat med tillverkning av skyddsutrustning till vården.

– Det är många som vill engagera sig och har börjat tillverka skyddsutrustning. Det blir en ny inköpsväg för kommunen, om det blir många smittade i Mullsjö behöver produktionen gå dygnet runt, säger Per Högberg.

– Det här är den tuffaste tiden vi har gått igenom och vi pratar också mycket om psykisk ohälsa och hur man ska gå tillväga för att söka stöd hos olika instanser. Det är härligt att se att viljan och kraften finns och det känns bra att vi fångar detta. Vi kommer fortsätta varje vecka, det skapar hopp och ett ljus i tunneln, säger Per Högberg.