Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förklaringen: Därför sköts flygplanet ner i Iran – Jönköpingselever dog i kraschen

Artikel 12 av 12
Flygkraschen i Iran
Visa alla artiklar

Jönköpingseleverna Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai omkom i en flygkrasch i Iran den 8 januari i år, efter att iransk militär av misstag skjutit ner planet. Nu uppger Iran att det var ett radarfel som ledde till att det ukrainska passagerarplanet sköts ner, enligt AFP.

Passagerarflygplanet som tillhörde Ukrainian Airlines kraschade utanför Tehran, Iran, den 8 januari i år efter att iransk militär av misstag skjutit ner planet. Samtliga 176 personer ombord på planet dog i olyckan.

Förklaringen till flygkatastrofen har hittills varit den mänskliga faktorn.

Nu uppger Iran att det var en felaktigt riktad radar som ledde till att det ukrainska passagerarplanet sköts ned, enligt AFP.

Bland dödsoffren fanns 17 svenskar, däribland Jönköpingseleverna Mehdi Mohammadi och Mahdi Rezai. De studerade på Erik Dahlbergsgymnasiet respektive Bäckadalsgymnasiet i Jönköping, och var påväg hem till Sverige efter att ha spenderat jullovet i Iran när de omkom i olyckan.

Nyligen bekräftade utrikesminister Ann Linde (S) för TT att en överenskommelse om ersättning nåtts med Iran. Det innebär att anhöriga till de omkomna svenskarna kommer att ersättas av Iran.

Ombord på planet fanns även medborgare från Ukraina, Kanada, Storbritannien och Afghanistan.