Carl-Johan Forssén Ehrlin håller på att avsluta sin nya bok. Det blir en slags uppföljare till internationella succén ”Kaninen som så gärna ville somna”. Den här gången har en elefant huvudrollen, men temat är detsamma. Att hjälpa föräldrar att söva sina små har visat sig vara en väg till framgång. Men även om Carl-Johan är glad att det går så bra för boken om kaninen, är det inte pengar och berömmelse som är hans drivkraft. Han vill helt enkelt hjälpa till.

– Jag brinner för att hjälpa människor, säger han. Jag började skriva eftersom böcker är ett effektivt och roligt sätt att nå ut till många på en gång.

Han är beteendevetare i botten och jobbade fram till för något år sen med coachning och personlig utveckling, vid sidan om skrivandet. Nu har han inte tid för det längre.

– Det är ju väldigt mycket arbete med böckerna. Men nu har jag anställt folk och kan fokusera på att skriva nya böcker.

Tidigare ägnade han, som de flesta egenutgivare, mycket tid åt allt det andra som kommer med eget bokförlag. Marknadsföring framför allt. Carl-Johan har använt sociala medier, framförallt Facebook som huvudsaklig marknadsföringsplattform, och det har fungerat väl.

– Vi har gjort Facebookreklam och interagerat med föräldrar på Facebook. Det har varit väldigt effektivt för att nå ut till vår målgrupp, säger han.

Och kaninboken har ju en tydlig målgrupp – förtvivlade föräldrar som får kvällarna förstörda av stökande, bråkande, gråtande barn som inte vill sova fast de så väl behöver. En desperat och mottaglig målgrupp kanske, men boken lovsjungs också av föräldrar som provat den. Carl-Johan lyckas verkligen hjälpa.

Men hur kommer det sig att en livscoach sadlar om till barnboksförfattare? Ja, för det första är ju Carl-Johan inte en vanlig barnboksförfattare. Det här handlar inte om litteratur i den bemärkelsen. Formuleringarna är noggrant avvägda och språket är putsat tusentals gånger. Men det är inte för att poesin ska lyfta. Nej, här handlar det om repetitiva, hypnotiska meningar som ska göra den lille sagolyssnaren sömnig. ”Kaninen som så gärna ville somna” är mer en självhjälpsbok för barn än en sagobok. Tänker man så, blir kopplingen till Carl-Johans tidigare karriär plötsligt kristallklar. Han hade skrivit ett par vuxenböcker om personlig utveckling och gett ut på egna förlaget Ehrlin publishing, innan kaninidén slog honom. Det hände under en bilresa, och de första fragmenten skrevs genast ner på en gammal servett.

– När jag fick idén så kändes det helt rätt och jag var tvungen att följa det, säger Carl-Johan och är därmed ett levande bevis på att det ibland är bra att följa sin magkänsla.

Att Carl-Johan blev egenutgivare var inte heller så konstigt. Han hade gett ut sina tidigare böcker på egen hand, men när han var klar med kaninmanuset skickade han runt det till etablerade förlag. De flesta tyckte att det var konstigt. Ingen ville ge ut det. Och eftersom han hade alla förutsättningar att ge ut boken själv tvekade han inte. Resten är, som man säger, historia.

– Förlagen som inte ville ge ut den kanske grämer sig lite nu, säger han och ler.

Nu ligger boken på 42 olika förlag världen över, men här i Sverige har Ehrlin publishing behållit rättigheterna.

– Vi gillar att hålla på med det, säger Carl- Johan.

Till hösten kommer den nya boken och sen ska han skriva en sovbok till. Efter det blir det något annat. Han har funderat på att kanske använda samma metoder för att skriva om potträning, eller om ätande för barn som är kinkiga med maten. Hans mål är att fortsätta följa sin passion – att hjälpa till.

– Jag vill fortsätta skriva litteratur som hjälper människor på olika sätt, oavsett ålder.