Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Forskare stödjer Gretas klimatkamp – ”hon förtjänar respekt”

På fredagen genomförs de största manifestationerna hittills för klimatet. På 144 platser i Sverige ska människor samlas. Greta Thunbergs kamp får nu stöd av 230 forskare.

Idag fredag väntas Greta-inspirerade klimatdemonstrationer väntas i över 1 500 städer i hela världen. Det är den största manifestationen hittills.

Greta Thunberg och de tiotusentals unga som deltar i fredagens klimataktion tar ställning i en av mänsklighetens största frågor och förtjänar respekt.

Det skriver över 230 klimatforskare från svenska universitet som i en debattartikel i Dagens Nyheter ställer sig bakom ungdomarnas krav.

"Det finns vetenskapligt stöd för deras oro", anser forskarna i artikeln.

De påpekar att det i praktiken inte längre går att förhindra mycket stor avsmältning av landisar på Grönland eller förstörelse av merparten av korallreven.

"Ungdomarnas metoder må vara kontroversiella i vissa ögon, men de gör uppoffringen för att undvika betydligt större uppoffringar i framtiden", skriver forskarna.

Fredagens manifestation Global Strike For Future arrangeras av ungdomsrörelsen Fridays For Future.

Rörelsen har vuxit fram ur Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet som startade i augusti 2018 och har nu spritt sig över hela världen.

Vill du vara med på en demonstration nära dig? Kolla kartan här