Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förskolebarn på skräpjakt hittade mycket spännande

Det tar sin lilla tid när tio par ögon i låg nivå ska scanna av marken på jakt efter skräp som fimpar, glasbitar och annat. Vi följde med Fritidens förskola, som hörsammat uppmaningen från Håll Sverige rent om att plocka skräp.

Dagen börjar med att de barn som har fått på sig kläderna samlas på bakgården där det finns en liten lekplats. Ett par sätter sig i sandlådan och kastar sand på varandra medan ett par andra rullar iväg med en ihålig stock. En tredje sätter fart mot porten som leder ut till Linnégatan. Men Jennie Wendefors har koll och fångar snabbt in rymlingen.

Äntligen är alla färdiga och uppställda längs det rep som håller dem samman när de gör utflykter.

– Tidigare fanns här en ”barnvagnsbuss” där man kunde köra dem, men den följde med när de flyttade in på Åviken. Nu har vi en mindre barnvagn och ett rep, där alla har en tåt att hålla i, vilket fungerar väldigt bra, berättar Jennie.

Hon berättar också att det inte är första gången som Fritidens förskola är med på skräpplockningen.

Ett par glasspinnar

Vi följer med avdelning 2, med lite äldre barn. Alla är mycket engagerade och måna om att hitta allt som kan vara skräp. En flicka hittar ett par glasspinnar vid ett halvt begravt källarfönster. Samtidigt ignorerar hon medvetet bortskrapat fönsterkitt och högen med torra löv intill.

För ett otränat öga kan Vaggeryds gator se rena ut, men när tio par ögon på låg nivå spanar uppmärksamt missas ingenting.

– Ni säga till om det är glas. Och den där fimpen tar jag hand om, säger förskolläraren Elham Gholami som utgör eftertrupp i slutet av repet.

Plötsligt blir det stopp. Längst fram har det uppstått en form av situation. Barnen har fått syn på ett led av myror som kommer upp ur ett hål i asfalten.

Förbi kvarnen

De iakttar och registrerar blommor, gäss, rinnande vatten och annat spännande på turen förbi kvarnen och Godtemplarön.

Enligt kommunens miljöstrateg var det mer än 1 500 barn från förskolor samt låg- och mellanstadium som anmälde sig till skräpplockning.

– Det här är första gången som jag är med och arrangerar, tidigare gjordes det via återvinningscentralen. För barnen är det någonting konkret där de känner att de kan göra skillnad, berättar Lina Larsson.

Flertalet av barnen som är med rör sig i området runt förskolan eller skolan, men ju äldre de är desto större område.