Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förslaget: Så ska nya skolan i Ölmstad se ut

Två våningar, en stor parkering och en ny sporthall finns med i detaljplanen för det nya skolområdet.

Under flera år har frågan om hur man ska lösa problemet med trångboddheten i skolan och förskolan varit aktuell i Ölmstad. Den befintliga skolan är i dåligt skick och förskolebarn skickas till närliggande samhällen på grund av platsbristen.

Nära till naturen

Tre alternativ har varit aktuella i processen. Det första var att bygga ut eller riva den befintliga skolan och bygga en ny på samma fastighet. Det andra alternativet var att bygga en förskola norr om Bunnvägen, på ett område som redan är detaljplanelagt för bostäder. Det tredje alternativet var att riva den gamla skolan och bygga både skola och förskola på åkermark söder om Bunnvägen, samtidigt som det kan bli bostäder på den gamla skolans plats.

Enligt planförslaget som ska tas upp i stadsbyggnadsnämnden den 11 december är alternativ tre det bästa valet, av flera anledningar. Dels ligger fastigheten nära naturområden och skog, dels ses det som en fördel att samla all skolverksamhet på samma plats.

Möjligt att bygga ut

Den föreslagna u-formade skolbyggnaden inrymmer både skola och förskola med plats för cirka 250 skolbarn och 90 förskolebarn på två våningar. Om skolan i framtiden skulle behöva byggas ut med ytterligare en våning finns det utrymme för det i planeringen. Utöver själva skolbyggnaden planeras även en fullstor sporthall, en parkeringsplats och cykelparkering. Planförslaget möjliggör också för två nya friliggande enbostadshus i närheten.

För att den stora byggnaden ska smälta in i omgivningen planeras den ha sadeltak, likt en ladugård. När skolan kan stå klar vet ingen ännu, men utbildningsförvaltningens planeringsstrateg sa redan i början av förra året att det kan röra sig om drygt fem års arbete.