Vinterkräksjukan slog till med kraft i förra veckan på Kålgårdens äldreboende i centrala Jönköping. Som mest var 40 av de 50 boende smittade i fredags och på måndagen är 26 av dem fortfarande sjuka.

– Läget har blivit bättre, men det är fortfarande ett besvärligt läge. Det är tack vare personalens fina insats med övertidsjobb som det ändå har fungerat, berättar enhetschef Anna Nikolaidou.

Får matkorgar

Matsalen har varit stängd och de boende får matkorgar till sina bostäder för att smittan ska hindras. I helgen har ordinarie personal jobbat med kvalificerat övertidstillägg och även vikarier har kallats in. Det har blivit en del långa pass

– Jag är jättetacksam att de ordinarie har ställt upp och att folk går in och tar passen, säger Anna Nikolaidou.

Prover bekräftar

Det är ju inte så självklart eftersom risken att bli smittad i jobbet är stor. Av hela persoanalstyrkan på cirka 50 personer var 17 sjuka i fredags. Totalt har 22 anställda smittats och fem av är fortfarande sjuka på måndagen.

Prover som lämnats från två boende visar att de hade calicivirus.

– Det räcker för oss, då vet vi alla som smittats har samma virus och det var ett ovanligt stort utbrott, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér som följer utvecklingen.

Vet man vad smittan kommer ifrån?

– Det fanns tankar på om det kom från maten, men de boende har ätit olika saker. Det kan ha startat med att någon kräktes i ett offentligt utrymme. Det viktiga nu är att få bukt med smittspridningen.