Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Förvaltningschefernas rapport om läget i kommunen

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Vaggeryds kommun håller andan i hopp om att stoppa coronaviruset från att få allmän spridning. Inom barn och utbildning är alla gymnasieelever på hemmafronten, samtidigt som barnomsorgen går på halvfart och var fjärde grundskoleelev är borta. Detta bidrar i sin tur till att allt fler inom såväl omsorgssektorn som på andra arbetsplatser tvingas stanna hemma

I nuläget finns det inga kända coronafall i kommunen. De åtgärder som vidtas sker på uppmaning från Folkhälsomyndigheten. Åtgärden att skicka hem gymnasieeleverna kom, enligt barn- och utbildningschef Per-Erik Lorentzon väldigt överraskande.

– Jag följde presskonferensen och kontaktade gymnasiet så fort jag hörde rekommendationen från regeringen. Jag anser att vi är väl förberedda i och med att samtliga elever har datorer, med vilka de kan fortsätta undervisningen.

Både elever och lärare hemma

Enligt Lorentzon försöker man, i avsikt att få eleverna aktiva, genomföra en del av lektionerna i form av fjärrundervisning. Det innebär att klasserna är uppkopplade i realtid.

Han berättar att antalet barn i förskolan har minskat till hälften av det normala, samtidigt som en fjärdedel av personalen är hemma:

– Där klarar vi situationen genom att fördela om personalen. Inom grundskolan reglerar det sig med att eleverna stannar hemma i samma takt som personalen.

Inom socialförvaltningen har antalet sjukskrivningar ökat från 30 personer på måndagen till nuvarande 73. För att klara bemanningen har all öppenverksamhet inom äldreomsorgen stoppats.

Flyttar om personalen

– Varje dag får vi flytta personal, vilket ökar behovet av att inventera allas kompetenser. Ovanpå alltihop är vi på gång med rekryteringen inför sommaren och den stora frågan är hur vi ska räcka till över tid, säger socialchef Lotta Damberg.

Att det blir glest på förskola, grundskola och på andra kommunala arbetsplatser beror av allt att döma på att många har följt uppmaningen om att stanna hemma när de känner minsta sjukdomssymptom.

Fokuset i alla de åtgärder som sker är att skydda invånare som är 70 år eller äldre. Därför har äldreboendenas restauranger stängts och därför är det många, såväl organisationer som privatpersoner, som har erbjudit sig att handla mat.

– Vi är på gång med en samordning inom det här området. Samtidigt gäller det att vara uppmärksam – det är inte alla som har goda avsikter, säger kommundirektör Annika Hedvall.

På övergripande kommunal nivå startades på måndagen en krisledningsgrupp och en krisledningsstab. Social- och barn- och utbildningsförvaltning har sina egna krisledningar. Grupperna träffas regelbundet för att kunna reagera på nya rekommendationer och lagar uppifrån eller ett förändrat smittläge.

Politiska möten begränsas

– När vi träffas framkommer många idéer, som skulle kunna tillgripas om läget blir värre. Som att flytta arbetstiden inom familjen så att den som är inom vården ges möjlighet att jobba, säger Lotta Damberg.

Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) berättar att målsättningen är att begränsa antalet politiska möten, men att det måste ske i samråd mellan partierna:

– Vi har förberett för att snabba beslut ska kunna tas i kommunstyrelsens arbetsutskott (fem ledamöter) – kanske via videokonferens som Skype. Det förutsätter att ärenden som kräver ett brett underlag tillfälligt tas bort från dagordningen.

Socialchefen tror att coronakrisen kan bidra till att skynda på digitaliseringen i skolan och möjligheten till att hålla möten på distans.