Det är något speciellt med cuper. Förväntansfulla barn och tonåringar som ivrigt springer omkring i sina träningsställ mellan gräsplanerna.

Många av oss som inte längre är i "cup-åldern" minns tillbaka och ler när vi tänker på barndomens fotbollsturneringar.

Många av oss kommer säkert ihåg den obeskrivliga glädjen vid vinst och det avgrundsdjupa mörkret vid förlust. Vi kommer ihåg stolta föräldrar vid sidlinjen. Doften av nyklippt gräs. Vattenflaskor som ligger huller om buller vid avbytarbänken. Nätrasslet när bollen går i mål.

Många av oss minns också allt det där andra som hör cuper till. När du som 10-åring sneglar avundsjukt på lagkamraten med den största godispåsen. När du som 13-åring tittar på den där personen som får magen att pirra mer än på fotbollsmatchen. Eller när du som 16-åring slutligen inser att det inte är jätteskönt att sova på ett klassrumsgolv tillsammans med tjugo andra hormonstinna tonåringar som luktar, tja, tonåring.

Många av oss får heller aldrig uppleva cupkänslan. Enligt UNICEF var drygt 415 000 barn på flykt i Europa bara under 2016. Hundratals miljoner barn lever fortfarande i extrem fattigdom. Och bara i Sverige lever 230 000 barn i ekonomisk utsatthet.

Fotboll och idrott har, tro det eller ej, en viktig funktion i arbetet att göra världen till en drägligare plats.

Idrott väcker drömmar och bygger broar mellan människor som aldrig naturligt kommer i kontakt med varandra annars. Idrott GÖR världen till en bättre plats.

Ett bra exempel är just Gothia Cup. På sex dagar kommer 4382 matcher spelas, 1759 lag delta och 82 nationer representeras. Hur fantastiskt är inte det?

I världens största och mest mångkulturella fotbollsturnering är alla lika inför sporten, rik som fattig. Gothia Cup demonstrerar tydligt hur fotbollen kan ge barn med en sargad uppväxt något att tro på, något att enas kring. Oavsett nivå kommer de barnen ta med sig drömmar och livserfarenheter som de kommer ha nytta av livet ut.

I ett samhälle som är segregerat på många plan finns det något vackert att lära sig av fotbollen. Både för individen och i samhället som stort. På fotbollsplanen tillåts du vara en målspruta, mittfältsmotor eller hårdför mittback oavsett vilken roll du blivit tilldelad i skolan eller i familjen.

Kanske kommer du, din syster, din brorson eller din kompis vara en av dem som får möta några av de här barnen och ungdomarna.

Kanske kommer du se samma glädje i deras ögon som du minns glädjen i dina egna. Du vet, glädjen från barndomens fotbollsturneringar.