Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Framgångar för Sverigedemokraterna

Vid Kommunfullmäktigemötet den 23:e maj gick två av de frågor som vi Sverigedemokrater har drivit länge tydligt framåt.

Hösten 2015 startade Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna i samförstånd ett arbete för att få bort ofrivilliga delade turer. Tillsammans tvingade vi dåvarande Alliansen att påbörja arbetet. Extra roligt är att Alliansen under arbetet med ett pilotprojekt började tycka att det var ett bra projekt och anser nu att det är viktigt att fortsätta att anstränga sig för att få bort de ofrivilliga delade turerna. Det visar vad som är möjligt om man kliver upp ur skyttegravarna och lyssnar på varandra.

Det finns olika meningar om tempot för avvecklandet bland annat beroende på osäkerhet om hur budgetutrymmet ser ut i höst. Det ser ut att bli osedvanligt litet. Men det viktiga är att alla partier anser att det är viktigt att fortsätta arbetet för att få bort de ofrivilliga delade turerna.

Den andra frågan handlar om invasiva arter. Det är växter och djur som har flyttats av människan från en plats på jorden till en annan. Växten eller djuret sprider sig kraftigt på sin nya plats och tränger ut andra arter. Det är ett av de största hoten mot biologisk mångfald men har negligerats under årtionden i Sverige. I vetenskaplig litteratur och i många andra länder har de länge haft en framträdande plats. Vi har föreslagit en handlingsplan mot invasiva arter i kommunfullmäktige sedan 2013. I många år kallade man oss rasister för att vi lyfte frågan. Men på senaste fullmäktigemötet röstades naturvårdsprogrammet igenom som innehåller åtgärden att en handlingsplan mot invasiva arter ska upprättas.

Även om vår motion om tiggeriförbud inte gick igenom på mötet så röstade Moderaterna för den och försvarade den förtjänstfullt.

Detta säger mig att även om det ser mörkt ut så vinner envisheten i längden. Jag ser fram emot att Jönköping kommer att bli bilvänligare igen om några år, så att Jönköpingsbornas livspussel går ihop.

Staffan Eklöf

Kommunfullmäktigeledamot och riksdagsledamot för Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel