Oavsett hur jag tar mig fram för tillfället är det lätt att skifta perspektiv – och det bygger i princip alltid på känslor, mycket sällan på rationella resonemang. Cyklar jag hötter jag med näven åt hänsynslösa bilister. Kör jag bil svär jag surt över vinglande cyklister som tror att trafikreglerna inte gäller dem. Promenerar jag blänger jag åt busschauffören som dundrar förbi alldeles för nära. Och åker jag buss skäller jag på alla miljömarodörer som sitter och gasar ensamma i sina bilar.

Så vem äger våra gator – bilisterna? Cyklisterna? De som väljer att åka kollektivt? Eller framtidens generationer?

Varje normalt vardagsdygn passerar ungefär 25 000 bilar Munksjöbron i centrala Jönköping, enligt siffror från Jönköpings kommun. På samma tid hinner 2 000 cyklister göra samma resa. Betyder det att bilen äger bron? Störst och mest är bäst, eller? Och om vi bygger en bro till, längre söderut, blir det mindre trafik i innerstan då – eller ökar bara den totala trafiken, och därmed de utsläpp som kommunen har satt upp tydliga mål för att minska?

Jönköpings kommuns att man 2020 ska ha minskat koldioxidutsläppen med 40 procent jämfört med nivåerna 1990. Det går trögt, mycket trögt, till och med, och den stora boven är just bilen. Och då är vi där igen, hur självklar är min rätt att ta bilen närhelst jag vill? Vad tycker du?

Många frågor, få svar och det är knepigt att veta vem som sitter inne med rätt och fel och sanning när det gäller miljö kontra trafik. Debatten är dock viktig och den kan du delta i på Harrys när Jönköpings-Posten arrangerar en med temat trafik och miljö – en krock för Jönköping? Delta på plats eller följ sändningen på jp.se – och ställ dina frågor med hashtagen #jkpgåsikt. Din åsikt väger lika tungt som en annans, och miljön är allas vårt ansvar – för barnens skull, för det var väl de som var mjuka, eller hur?