Efter samling i det så kallade Thelandershuset – hembygdsgårdens hjärta – delades klass 6A upp i två delar. Killarna stannade kvar för att låta Kjell Boberg, hembygdsföreningens ordförande, berätta mer om byggnaden, dess historia och dess samlingar:

Läs mer:

En gång i tiden kom 70–80 procent av Nordens alla vagnshjul från Vaggeryds kommun, berättar han och visar sedan modellen av järnhanteringen vid Lagan som gjordes av skolelever på 70-talet.

I smedjan har guide nummer två, Axel Toftgård – en av föreningens yngsta medlemmar – stannat till med tjejgruppen. Till vardags studerar han vid bygghantverksprogrammet på Göteborgs universitet. Där återupptäcker han flera av de tekniker som finns representerade i hembygdsgårdens hantverksutställning.

I hans bagage finns bland annat verktygslådan, som han gärna berättar mer om:

Med en sådan här yxa, en tumstock och en penna går det i princip att bygga ett helt hus, säger han och visar upp en pjäs som skulle kunna vara hämtad ur tv-serien Vikings.

Han återkopplar till vagnstillverkningen och berättar att det krävdes många duktiga hantverkare; smeder, snickare och tapetserare, för att tillverka en vagn.