PMC, PGF, Elbyrån, One Partner Group, Landman och många andra företag skickade en eller flera deltagare till fredagens frukostmöte vid Vaggeryds travbana. Väl där bjöds de på en standardfrukost med frallor, kaffe och yoghurt samt specialbakverk fixade av frukostvärden Aedha från AME.

Kommunalrådet Gert Jonsson och Susanne Haegerstam presenterade de senaste funderingarna kring framtiden för näringslivssamarbetet.

– Vi har ett gott företagsklimat i Vaggeryd och förhoppningsvis bekräftas det igen, när Företagarnas barometer kommer på tisdag. Och frågan är om den rankningen, eller andra mål är vad som ska ligga till grund för våra insatser mot näringslivet.

Många företagare, företrädesvis från små och medelstora företag, kom för att informera sig om det senaste och för att nätverka.

”Fortfarande full rulle”

Andra mål som han nämner är inspirera fram fler UF-företagare – ung företagsamhet, att fortsätta ordna besök på kommunens företag eller att ligga bra till i SKL:s, Sveriges Kommuner och Landsting, rankningar. Inget säger att man inte kan ligga bra till i flera, samtidigt.

– Nu har vi tagit fram en profil för en ny näringslivschef och vill att näringslivsrådet ska titta på den inför beslut i kommunstyrelsen. Tjänsten ska vara tillsatt den 3 oktober, meddelar kommunalrådet.

Andreas Appelberg, sektionschef vid Arbetsförmedlingen i Jönköping redogjorde för läget på arbetsmarknaden:

– Det pratas av och till om en nedgång, men fortfarande är det full rulle. För landet som helhet ligger arbetslösheten på 7 procent, i länet är den 5,8 och i Vaggeryds kommun 4,1 procent.

Appelberg nämner omvärldsberoendet som en viktig, påverkande, faktor. Samtidigt är det många företag i trakten som fortfarande har brist på kompetent arbetskraft.

– En annan utmaning för oss är att ta tillvara på kompetensen hos de utrikesfödda och motverka långtidsarbetslösheten. Samtidigt är just den situationen bättre i Vaggeryd än i resten av landet.

Roger Ödebrink talade i egenskap av ordförande för näringslivsföreningen på Torsviksområdet.

Foto Gunnar Hoglund

En lastbil per minut

Roger Ödebrink är inte bara Vaggerydsdagskonferencier och lokal S-politiker. Han är även ansiktet utåt i många sammanhang för Rosenlunds åkeri, som är ett av länets största åkerier. Den omständigheten gör att han nu är ordförande i LBN, Logpoint Business Network som är ett samarbetsorgan för företagen i Torsviksområdet.

Han berättade bland annat att det i snitt anländer en lastbil varje minut till området – dygnet runt. Och att det nya området, norr om Cirkle K, som har skalats av kommer att bli aktuellt för etableringar först om ett par år. Det innebär att en stor del av intresset nu riktas mot de tomter som ligger på Vaggerydssidan, i områdets södra ände. Där har ännu inget företag etablerat sig. Men det råder stort intresse för tomterna från olika fastighetsutvecklingsbolag och några av dem är redan sålda.

Frukosten avslutades med en visning av Vaggeryds travbana.

– Det här är en av landets 32 travbanor och den rymmer bland annat 135 boxar för besökande travhästar. Nästa projekt för oss är att installera belysning för träning under den mörka årstiden, berättade Kenneth Thollström som är vice ordförande för Vaggerydstravet.