Fyra av fallen har inträffat i Nässjö kommun, ett i Sävsjö kommun och ett i Vetlanda kommun. De sex fallen har inträffade inom loppet av fyra timmar under fredag eftermiddag. På lördagen tog polisen även emot en anmälan om ett till liknande brott som hade inträffat i Värnamo kommun.

De har ringt på och sagt att de vill ha vatten eller att de kommer från sjukvården, säger Mariana Persson, vakthavande befäl på polisen i region Öst.

Det första fallet anmäldes i Forserum klockan 12.39. Där ska två kvinnor ha ringt på hos en äldre kvinna och bett om att få vatten. Då ska ett stöldförsök ha gjorts. Det är oklart vad som stulits.

Det andra fallet anmäldes i Bodafors klockan 13.39. Även där uppges två kvinnor ha ringt på och bett om att få vatten. Den målsägande, en äldre man, ska senare ha upptäckt att en summa med kontanter hade stulits från bostaden

Det tredje fallet anmäldes i Forserum klockan 14.02. Där ska ett försök till grov stöld ha gjorts i en äldre mans bostad. Två personer har där observerats. Dock kan det inte med säkerhet sägas att det var två kvinnor.

Det fjärde fallet anmäldes i Anneberg klockan 14.47. Där ska en äldre kvinna ha blivit bestulen på smycken. Även där ska två kvinnor ha ringt på och bett om att få vatten.

Det femte fallet anmäldes i Sävsjö kommun klockan 15.40 och det sjätte fallet i Vetlanda kommun vid klockan 16.36. Polisen uppger att tillvägagångssättet där liknar de tidigare fallen.

På lördagen fick polisen kännedom om ett nytt åldringsbrott, denna gång i Värnamo kommun och det ska också ha inträffat under fredagen. Där ska två kvinnor ha stulit guldsmycken.

Vi har väldigt samstämmiga vittnesuppgifter från alla de sju fallen, säger Mariana Persson.

Kvinnorna som har observerats har beskrivits som mellan 20-30 år, mörkhåriga och kortväxta. Polisen tror att det kan vara utländska kvinnor eftersom de uppges ha talat svenska med brytning.

Det kan också vara så att det är fler än två personer, säger Mariana Persson.

Polisen säger att brotten är svårutredda eftersom flera av de drabbade personerna upptäckt att de har blivit bestulna först en tid efter det oväntade besöket.

Där är det tyvärr så att tiden talar emot oss. Eftersom de har förflyttat sig över rätt stora områden så utgår vi från att de har använt en bil, säger Mariana Persson.

Polisen uppgav senare på fredagskvällen att de fått uppgifter om att de misstänkta gärningsmännen har kört en skåpbil.

Det finns uppgifter om att en svart skåpbil eventuellt kan sättas i samband med brotten. Vi har i nuläget inga uppgifter om fabrikat eller registreringsnummer, säger Mariana Persson.

Polisen är angelägen om att få tips från allmänheterna om stölderna och att varna andra äldre för tillvägagångssättet. Tips kan lämnas till polisen på telefonnummer 114 14.

På lördagsmorgonen var de efterlysta kvinnorna fortfarande på fri fot.