Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gågator. Historien upprepas, och handlare lär inte av den...

Apropå tidningens artikel om gågator och bilfria zoner. På 1970-talet och en bit in på 80-talet bodde jag i Uppsala. På den tiden beslöts att Svartbäcksgatans centralare delar (den går parallellt med Fyrisån ett kvarter österut) skulle bli gågata. Handlarna längs gatan spådde sin snara död och insändarstormen var intensiv. När väl beslutet var genomfört visade det sig bli precis tvärtom. När bilarna försvann kom fotgängarna. Luften blev renare och affärerna blomstrade. Idag är det ingen som önskar bilarna tillbaka. Flanörer och cyklister (som fick leda cykeln på gatan, men också erbjöds rejält med cykelställ i närheten) intog centrum och affärerna och caféer och restauranger blomstrar fortfarande.

Många människor är rädda för förändringar. Tack och lov finns det också de som ser utvecklingsmöjligheter och har kraft att genomföra dem. Tack vare det bor vi inte längre i grottor eller enkla hyddor.

Olof Blix

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel