Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gästinlägget: Vad får jag för uteserveringspengarna?

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Vad får jag för pengarna? Under många år har jag i perioder funderat på och drivit frågan, kostnaden för att ha en uteservering på kommunal mark. Vad är en rimlig avgift för markhyra? Vad får jag för den pengen?

För pengen får jag nyttja marken som jag sökt tillstånd för. Tillståndet skall helst sökas så tidigt på året som möjligt. På Malmborgs är vi tyvärr inte alltid steget före i planeringen, det har hänt fler än en gång att vi varit lite sena med våra ansökningar, men polisen och kommunen har varit hjälpsamma med att få till stånd ett tilllstånd.

Jag tycker det är svårt att förutse om sommaren kommer med bra väder för utomhus fika eller ej. Det värsta som kan hända är att hela sommaren regnar bort och då har jag en uteservering som bara kostar pengar men inte nyttjas av några gäster. Hos oss flyttar kunden inifrån och ut. Det innebär inte att vi får fler gäster. Nu kanske ni tycker att Malmborgs och andra företag skall strunta i att ha en uteservering eftersom jag är lite gnällig.

Och det kan ni ju tycka, men jag tror och hoppas att Jönköpingsborna plus alla turister som kommer till vår region under sommarmånaderna uppskattar Jönköpings alla härliga uteserveringar. Jag tycker att uteserveringar med gäster tillför staden ett livfullt och fint intryck. Hur lockande kommer en stadskärna vara utan uteserveringar?

Vad ingår i markhyran? Ingenting förutom just marken.

Det är företagaren som betalar staket, möbler, blommor för att göra serveringen tilltalande i city. Uteserveringen får inte se ut hur som helst även om det nya stadsmiljöprogrammet har moderniserats. Företagaren plockar skräp flera gånger varje dag från och runt uteserveringen, ni vet det blåser ju en del från Vättern. Det är en ”död yta” som jag betalar för, är 50 000 kronor rimligt?

Jag har tittat på kvadratmeterpriset i några andra städer som har ungefär samma befolkningsmängd som Jönköping. Alla priser är beräknade på att serveringen är på plats från april – september och är 80 kvadratmeter.

Jönköping 51 520 kr (3,50 kr/m2 och dygn) + polistillstånd

Norrköping 33 561 kr (2,28kr/m2 och dygn) + polistillstånd

Helsingborg 23 552 kr (1,60kr/m2 och dygn) + polistillstånd

Styrelsen i Jönköping city är enade om att inom fyra år skall Jönköpings stadskärna vara med och tävla om ”Årets stadskärna” Väldigt roligt tycker jag och många med mig som driver verksamheter i Jönköping. Självklart ville jag veta markhyrorna för de två senaste vinnarna av ”Årets stadskärna”

I Linköping som vann 2018 kostar kvadratmetern 1,43 kr per dygn. Jag ringde Henrik Ring, trafikhandläggare i Östersund (vinnare 2019), för att få aktuell prisuppgift på markhyran: 1,30 kronor per kvadratmeter och dygn. Finns det ett samband med ”Årets stadskärna” och markhyran?

Hur kommer det sig att markhyran varierar mycket kraftigt mellan olika kommuner? Vad ligger till grund för den ockerhyra som serveringsägarna betalar till Jönköpings kommun?

Vi kommer inte att bli ”årets stadskärna” om kommunen fortsätter på detta sätt!

Nu är det dags att ändra på markhyran.

Victoria Stenkula

Malmborgs konditori

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel