Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemenskap i jul – ett julfirande för alla

På Kulturhuset i Jönköping anordnas i år Gemenskap i jul – ett alternativt julfirande dit alla är välkomna – för 51 året i rad . – Det känns meningsfullt att kunna erbjuda människor det som de behöver, vilket är tid och gemenskap, berättar Henrik Cato Hammarstedt, en av de ideella krafterna bakom Gemenskap i jul.

Gemenskap i jul är ett alternativt julfirande som garanterar tre dagar fyllda med julmat, känsla av samhörighet och julstämning. Vissa år kan det även berikas med julquiz, jazz-set med saxofon eller pianospel – det beror på besökarna själva.

– Det blir det julfirandet vi själva gör det till. Vill någon spela piano, så är det fritt fram att köra, säger Henrik Cato Hammarstedt, en av arrangörerna bakom Gemenskap i jul.

Gemenskap i Jul har sedan 1968 varit ett stående och uppskattat inslag i Jönköping – där 200 till 300 personer årligen ansluter sig till det gemensamma, alternativa julfirandet i Kulturhusets kafé Nyfiket.

– Det finns ett enormt intresse bland volontärer att vara med och bidra speciellt under julafton, något vilket vi är superglada och tacksamma för, säger Henrik Cato Hammarstedt.

Beroende av stöd

Det ideella arrangemanget är helt beroende av organisationers, företags och privatpersoners bidrag – där exempelvis ekonomiskt stöd, gåvor i form av råvaror och matbidrag från restauranger är helt avgörande för genomförandet av julfirandet.

– Vi är otroligt tacksamma för alla som skänker oss tid, gåvor och pengar för att vi ska kunna möjliggöra detta, säger Henrik Cato Hammarstedt.

I år har en liten minskning i intresse från privatpersoner och gåvor från restauranger märkts av. Henrik tror att det kan ha flera förklaringar.

– Det kan bero på att det är lite sämre tider generellt och att restauranger har blivit bättre på att planera sina resurser, så att det därför blir färre rester över till oss, säger Henrik Cato Hammarstedt.

Men trots denna minskning märks det tydligt att humöret och förväntningarna är höga bland de involverade i julförberedelserna.

– Folk är som alltid peppade och astaggade, säger Henrik Cato Hammarstedt.