Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemenskap i Jul: ”Vi gör något för andra”

Gemenskap i jul är en tradition i Kulturhuset i Jönköping. Första gången det anordnades var redan 1968. — Det är inte svårt att gå hit och hjälpa till, gemenskapen betyder mycket för många människor, säger Kalle Wennerberg, en av de ideella krafterna.

Enligt uppgift var det en psykiatriläkare på Ryhov som födde idén om att anordna en öppen julgemenskap för olika grupper som har det svårt att fira jul själva av olika anledningar.

De flesta år sedan dess har företag, privatpersoner och organisationer skänkt pengar och mat i huvudsak, för att kunna genomföra arrangemanget under tre dagar, julafton, juldagen och annandagen i Kulturhusets kafé Nyfiket. Det brukar komma hundratals besökare varje dag mellan 8-20 för att äta av det fullspäckade julbordet.

Frivilliga kommer

Något år har det varit lite tuffare att få det att gå ihop men numera är det tydligen inte svårt att få ihop frivilliga matlagare, servitriser och andra som vill hjälpa till.

— Vi är ungefär ett tiotal som är med i år. Jag har varit med i tre år och tycker det är väldigt roligt, dels för att jag vet att vi gör något för andra men också att själv kunna umgås med andra människor efter att man varit med egna familjen, säger Kalle Wennerberg.

Nyligen anordnades ett planeringsmöte. Dagarna innan julafton handlar det mycket om att hämta in mat från de olika sponsorerna. Enligt arrangörsgruppen går det fortfarande också att anmäla sig som frivillig om man vill hjälpa till under juldagarna.