Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Gica”-fallet: Tonårspojkarna frias från mord

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Domen i det uppmärksammade ”Gica”-fallet har kommit. Tonårspojkarna frias från mord. 16-åringen döms i stället till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande.

LÄS MER: Granskning av ”Gica”-fallet: Polisen slängde mordbevis i container

Det var den 8 augusti som Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu hittades död i Smedbyn i Huskvarna. Den 19 november åtalades den 16-årige pojken för mord. Samtidigt väcktes en bevistalan mot en 14-årig pojke som inte är straffmyndig. Kammaråklagare Linda Schön menar att pojkarna utsatt ”Gica” för ett grovt och omfattande våld.

Rättegången inleddes den 28 november och avslutades den 13 december. Då berättade Linda Schön att hon yrkar på tre års sluten ungdomsvård för 16-åringen, vilket motsvarar 16 års fängelse för en vuxen person.

Döms till sluten ungdomsvård

Men nu står det alltså klart att 16-åringen frias från mordmisstanken. I stället döms han till fem månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande.

”Tingsrätten har kommit fram till att åklagaren inte kunnat bevisa att 16-åringen och den 14-åring, som det förts bevistalan mot, orsakat mannens död. 16-åringen har därför friats från mord, alternativt vållande till annans död, grovt brott. När det gäller bevistalan har tingsrätten kommit fram till att det inte är bevisat att 14-åringen har gjort sig skyldig till mord, alternativt vållande till annans död, grovt brott”, står det i domen.

Familjen nekas skadestånd

De närmast anhöriga till ”Gica” har begärt skadestånd, men på grund av att åklagaren inte har kunnat bevisa att tonåringarna har mördat ”Gica” nekas familjen skadeståndet.

Läser du i appen? Här kan du följa vår direktrapportering!