Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Gica"-rättegången: Åklagaren yrkar på sluten ungdomsvård

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

Den sista rättegångsdagen i "Gica"-fallet är avslutad. Åklagare Linda Schön har nu, för första gången sedan rättegången inleddes, uttalat sig. – Rättegången har varit saklig, lugn och respektfull, säger Schön.

LÄS MER: Polisen slängde mordbevis i container

Rättegången mot de två ungdomar som misstänks ha mördat EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu i Smedbyparken i Huskvarna i augusti startade den 28 november i Jönköpings tingsrätt.

Nu är den avslutad.

LÄS MER: Här är pojkarnas egna ord om det misstänkta mordet

Precis som under samtliga tidigare rättegångsdagar hölls den sista bakom stängda dörrar – men vid 16-tiden på torsdagen mötte åklagare Linda Schön för första gången på två veckor media. Då stod det klart att hon yrkar på sluten ungdomsvård i tre år för 16-åringen.

– Det motsvarar 16 år i fängelse för en vuxen person, säger Schön och berättar att hon inte vill kommentera hur någon av de misstänkta personerna har uppträtt under de senaste veckorna:

– Det har varit sakligt, lugnt och respektfullt.

Hon berättade även att domen kommer den 28 december klockan 14.00.

16-åringen står åtalad för mord. 14-åringen är inte straffmyndig. Mot honom hålls en bevistalan för att utreda skulden.

– Min bedömning av fallet har inte förändrats, den kvarstår i princip oförändrad, säger Linda Schön.

Hennes uppfattning är att inte heller 16-åringens och 14-åringens inställning till åtalet har förändrats under rättegången.

– Det är alltid frågan om nyansskillnader och det blir annorlunda när man hörs på plats, men i stort sett är bevisningen oförändrad, säger Linda Schön.

LÄS MER: ”Gicas” tidigare livskamrat efter begravningen: ”Jag vill tacka alla”