Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gift och vila: Så botade 1600-talets läkare höstmörkrets depressioner

Redan på 1600-talet kunde läkarna konstatera att höstmörkret medförde melankoli. Dåtidens läkare tog till giftiga rötter för att bota denna "slemma och förtretliga" sjukdom, skriver Ingrid Larsson Haglund, som har studerat en läkebok från den tiden.

Nu är det höst i hela landet deklarerades det från SMHI häromveckan. Ja det har vi väl alla märkt av nu när dagarna blivit kortare. Det är lätt att må dåligt och känna sig deppig och trött när mörker, dimma och köld börjar dominera väderleken. Om hösten växer en fuktighet som kallas Melancholia står det i en liten Bondepraktika från 1662. Med Melancholia förstås här det sjukdomstillstånd som vi i dag snarare kallar depression.

Greve Per Brahes livmedikus Carl Lind behandlar ämnet utförligt i sin läkebok tryckt på Visingsö 1675. I ett kapitel med överskriften "Om Melancholia, Hypochondriaca och huvudyra" beskriver han dramatiskt både symptomen och orsaken till detta svårtolkade tillstånd. Inte bara årstidsväxlingarna utan även för hög arbetsbelastning kan ligga till grund för insjuknandet enligt Lind.

På Visingsborg hade man egna erfarenheter av patienter som drabbats av Melancholia. Bland sin personal hade greven en mycket duktig och ambitiös trädgårdsmästare, en riktig A människa, Måns Persson, som plötsligt insjuknade i något som vi förmodligen skulle kalla utmattningssyndrom med depression, yrsel och självmordstankar som följd. Mycket flitig haver han vid trädgårdarna i Ettak, Quettak och Heldeholm varit i denna sommar så att han knappt givit sig nattro skrev hauptmannen på Visingsborgs slott till Brahe i november 1663. Hauptmannen lät Måns Persson bo på slottet under vintern medan han repade sig från yrheten. Emellertid måste det till två personer för att övervaka honom så att han inte gjorde sig själv eller någon annan skada. Först i maj året därpå började Måns tillfriskna något så att han orkade inspektera en av sina trädgårdar igen men han var långt ifrån återställd.

Skall man sanningen bekänna så är ingen slemmare. ja förtretligare sjukdom än denna varmed många några år släpat och nappats skriver Carl Lind. Han menar också hon är "läkares spott och en elak badstuga (en plåga) för patienten".

Sjukan kallades på 1600-talet Melancholia Hypochondriaca och man trodde att den uppstod i och runtom mjälten och resulterade i en vätska av förbränt blod eller svart galla som steg upp i blodådror och luftvägar och nådde hjärnan som då förmörkades liksom en skorsten av sot så att all glädje och fröjd i människan försvinner precis som ett mörkt moln lägger sig för solen.

Den förbrända gallan tar över så allt är en emot: Himmel, stjärnor elementen, elden, luften vattnet och jorden hotar med döden som Carl Lind uttrycker det.

Han nämner några typiska sjukdomssymptom som räddhåga om hjärtat, stadigt knipande i magen, mycket uppstigande och överflödigt vakande, stick i båda sidorna men mest i den vänstra, värk och pina i ryggen, förstoppning, sorg utan bekymmer, yrsel, mörka ögon och onaturlig törst varpå följer onaturlig kallsvett, hetta, ångest och svagt huvud med darrande leder.

Melankolin kan vara några år somliga får lindring vart fjärde år allt efter kroppsvätskornas komplexitet. Men när melankolin varat länge och rotat sig fast så är ingen förhoppning om hälsan, menar Lind.

Han påpekar också att uti en sådan sjukdom är mycket av nöden att en läkare icke allenast haver två ben, nämligen förnuft och förfarenhet, utan också två ögon att han med det högra på patientens krafter och med det vänstra på sjukdomen ser. Ty hos en sådan patient är mestadels en kall mage och en hetsig lever.

Magen behöver värmande medikamenter och levern kylande på så vis kan man korrigera och balansera kroppsvätskorna och förhoppningsvis ge patienten lindring.

Ett av Lind själv prövat och tillverkat remedium ger han receptet på i sin bok

Man tar svart Nysrot, tvättar den noggrant och lägger den i vatten över natten. Sedan kokar man den i flera vatten. Åtta till nio gånger brukar Lind själv rekommendera. Kokandet i nytt vatten skulle fortgå tills rotens bittra smak helt försvunnit. Därefter blandas de sparade kokvattnen, silas genom grått papper eller en filt och kokas ner till en honungsliknande konsistens. Av detta ger man patienten på fastande mage 2 eller 3 gånger i veckan ett piller stort som en ärta med lite socker. En galen person kan man dock medicinera med samma ämne fast då med piller stora som en böna och 3 eller fyra gånger i veckan.

Man skall handla visligen (klokt) med detta och icke ingiva mer ty detta för ett gift med sig, påpekar Lind.

Till sist tycker Carl Lind att den sjuke skall avhålla sig från vin och öl och istället dricka nedanstående blandning av örter och kryddor.

Tag röda rosenblad en handfull, korn 4 hand.f, torra eller gröna hyllebär (fläderbär), Himmelrikets nycklar eller oxelägg (gullviva), jordbärsgräs, hjortatunga (ormbunksväxt) och ruta av vardera en halv hand, russin, fänkålsfrön, fikon, lakritsrot av vardera 1 lod. Detta kokas i två kannor brunnsvatten och beständigt därav drickes.

Ingrid Larsson Haglund

Arkitekt SIR. Forskar kring 1600-talets kulturhistoria med inriktning på kök och hushåll. Bor på Visingsö.