Regeringen vill att det ska bli enklare att bygga en altan till sin egen bostad. Bostadsminister Per Bolund (MP) säger att de fyra partierna som ingått det så kallade Januariavtalet är överens i frågan.

– Vi vill inte sätta käppar i hjulen för villaägare som vill bygga en egen altan. Vi vill göra det enkelt och minska krånglet. Nu slipper man ansöka om bygglov och man behöver inte uppfylla alla detaljplaners bestämmelser, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till Aftonbladet.

I dag krävs det oftast bygglov för altaner eftersom de ofta räknas som en ny- eller tillbyggnad på bostaden. De nya reglerna träder i kraft 1 juli.

– Lagom till semestern ger vi människor möjligheten att enklare bygga uteplats till sitt boende och ta en kaffe i solen, säger Per Bolund (MP).

Bostadsminister Per Bolund (MP).

Foto Vilhelm Stokstad/TT

Genom åren har politiska reformer som förenklat hemmabyggen resulterat i begrepp som friggebod från år 1979 efter dåvarande bostadsminister Birgit Friggebo (FP) och attefallshus efter dåvarande bostadsminister Stefan Attefall (KD) 2014. Om nuvarande bostadsministerns genomdrivna reformer resulterar i begrepp som Bolund-altaner återstår alltså att se.

Aftonbladet: Det är kanske inte så slagkraftigt?

– Jag tror det är långtgående att tro att jag ska byta namn för att det skulle passa bättre till altanerna, säger Bolund med ett skratt.