LÄS MER: Här växer stadshuset fram

Biblioteket hoppas kunna flytta in i sina nya, och mindre, lokaler i Stadshuset till jul. Det kommer att ligga på andra våningen över Ica–butiken.

Men problemet är att golven i nya stadshuset har byggts för offentliga miljöer, inte arkivmiljöer. Det innebär att de inte klarar så stora tyngder som tusentals böcker.

Vi har planerat för flexibla hyllor i så kallade kompaktmagasin där man får plats med många hyllor på hjul. Det gör att man också får plats med många böcker, säger bibliotekarien Andreas Öggesjö.

I ett sådant kompaktmagasin ville biblioteket få in 380 hyllmetrar med böcker men golven klarade bara av 180 meter.

Böckerna kunde ha hamnat i Ica–butiken, säger Andreas Öggesjö lite skämtsamt och tillägger att det blev för litet med 180 meter i kompaktmagasinet. Då kan man lika gärna ha vanliga hyllor istället.

Inför flytten tvingas därför biblioteket att göra sig av med 4 000 till 5 000 böcker.

Vad har ni gjort med dem?

En del har Stadsbiblioteket tagit hand om, andra har vi skickat till depåbiblioteket i Umeå. Vi kan beställa böcker därifrån när låntagare vill låna dem, säger Andreas Öggesjö.

LÄS MER: Framtidens Huskvarna tar form

Eftersom det nya biblioteket får en mindre yta var det viktigt att hitta ett system för att få plats med så många böcker som möjligt. I stället har det blivit tvärtom.

Andreas Öggesjö är förvånad över att man inte har byggt starkare golv. Han kom in i processen först för två år sedan men för ett år sedan uppmärksammade biblioteksledningen att golven var för klena. Men då var det för sent för att göra något.

Peter Jutterström tycker att det är "helt otroligt konstigt" att böckerna inte får plats.

Vi har varit väldigt tydliga med vad vi ville ha för bibliotek från början. Ett modernt bibliotek kräver flexibilitet och nu kan vi inte göra något åt det. Jag är jättebesviken, säger han.

LÄS MER: Många turer på vägen

Henrik Andersson (S), andre vice ordförande i fritids–och kulturnämnden, säger att det var viktigt för biblioteket att jobba med rörliga ytor med kompaktmagasin och hjul på hyllorna.

Tekniska kontoret har inte gjort någon besiktning ännu och det är ju olyckligt om de inte lever upp till vår beställning. Någonstans måste det ha gjorts ett fel eller så har vi varit otydliga med vår beställning, säger Henrik Andersson.

Totalt har biblioteket i Huskvarna cirka 30 000 böcker.

LÄS MER: Pålningsarbetet är klart