Jönköpings kommun äger just nu runt åtta tusen verk. En del av dem hänger på bland annat äldreboenden, förskolor och kontor runt om i trakten, men en stor del är arkiverad. I samband med H2O kommer nu en del av den arkiverade konsten att auktioneras ut. Då H2O är en fest med vattentema är det såklart konsten med samma tema som ska säljas.

– Det här är ju ett sätt för kommunen att visa vår konst och få möjlighet att sälja konsten. Möjligtvis också för att få upp konstintresset i kommunen i stort och göra en kul grej i samband med H2O, säger Johan Gärskog, avdelningschef för kultur och bibliotek.

Förhoppningen är också att kunna köpa in ny konst för pengarna, samt att stödja konstnärer och konstlivet.

Auktionsförrättare kommer att vara Erik Lindfelt, bland annat känd som före detta journalist på Sveriges Radio och bibliotekschef i kommunen under 00-talet. Det här blir dock hans auktionsförrättardebut.

– Det här är en risktagning utan dess like! Att välja någon som inte kan något om konst och som aldrig har hållit i en auktion... Vi får se om Eva-Karin har kvar jobbet på måndag, säger Erik Lindfelt och skrattar.

Eva-Karin Andén Dahlgren, på kultur- och fritidsförvaltningen, motiverar valet:

– Vi vill ha en kille som kan prata och som är känd i kommunen och då blev det direkt Erik som kom upp i mitt huvud, säger hon.

Under auktionen måste dock pratet hållas till ett minimum. Det är nämligen 48 verk som ska auktioneras ut på 45 minuter.

– Det är alltså mindre än en minut per tavla så någon konstföreläsning kommer inte hinnas med, utan det får ju gå undan till tusen, säger Erik Lindfelt.

Auktionen äger rum på scenen vid Stora Hotellet kvart i fem på fredag eftermiddag. Konsten som säljs är bland annat litografier, oljemålningar och snitt. Utgångspriset ligger på tio kronor.

– Det finns en chans att göra klipp här. För en guldpeng kan du få en tavla, säger Erik Lindfelt.