– Jag gick och ringde 112 och greppade tag i första bästa brandsläckare och riktade den mot där det brann som mest, berättar Gustav Björnlinger.

Det var hemma på gården i Björnaryd utanför Gränna som Gustav upptäckte röken från ladugården.

– Jag kom hem inatt efter att ha varit ute lite sent igår kväll. När jag skulle lägga mig kollade jag ut genom fönstret och såg att det rök från ladugården.

Han dämpade branden något själv, men det mesta släckningsarbetet gjorde räddningstjänsten när de kom till platsen. Vad Gustav däremot gjorde helt på egen hand var att rädda den enda levande varelsen inne i ladugården. En kalv klarade sig helt oskadd tack vare Gustav.

– Jag gick in och öppnade en grind så han kom ifrån all rök, sedan fick jag fösa och mota ut honom.

Både kalven, Gustav och sånär som på hela ladugården klarade sig utan skador. Gustav upptäckte branden så pass tidigt att den kunde släckas ganska fort. Det brann uppe i ett hörn vid taket på ladugården.

– Det gick bra under omständigheterna, säger Gustav. Jag står och kollar på kalven här nu, han mår bra.

Och räddningstjänsten var snabbt på plats.

– Förmodligen berodde branden på något form av elfel och när vi kom till platsen brann det i takfoten, säger Kenneth Hermansson, inre befäl på räddningstjänsten.

Det slutade alltså gott för alla inblandade, mycket tack vare Gustavs snabba agerande. Han berättar att han upplevde räddningsaktionen som skrämmande.

– Det brann ju över huvudet på mig så det var lite läskigt.

Men det var aldrig någon tvekan att du skulle in och rädda kalven?

– Nej, det var det inte.