Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gustav Juntti: Förstår Vätterstrandens besökare allvaret?

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Proppfulla stränder visar att Jönköpingsborna inte tar det individuella ansvar som behövs för att minska riskerna för smittspridning av coronaviruset.

Det är för mycket folk som solar och badar på Vätterstranden. Man kan inte tolka kommunens budskap till Jönköpingsborna på så många andra sätt än att de inte tar den hänsyn som behövs för att minska riskerna för smittspridning av coronaviruset.

När kommunens kommunikationschef Annica Snäll till tidningen (17/8) säger att de följer utvecklingen varje dag och att ”det kan vara så att vi sätter in något i helgen” är det ett uttryck för att folk beter sig gränslöst, oansvarigt och egoistiskt.

Om alla hade tagit sitt individuella ansvar och undvikit stranden när det börjar fyllas på med människor hade kommunen inte behövt överväga att sätta in några insatser.

I stället står vi i en situation där Thomas Bergholm, teknisk direktör för kommunen, säger sig aldrig ha sett ”så här mycket folk på våra stränder”. Mitt under en pandemi, när avstånd till andra är grundläggande för att minska spridning och dödsfall. Och var sker det?

I ett län med landets tredje högsta siffra för antalet smittade – 4 780 stycken enligt Folkhälsomyndighetens senaste veckorapport publicerad 14 augusti. Det är nästan tusen fler än Skåne på plats fyra.

Och det sker i ett län med 1 315 smittade per 100 000 invånare, vilket är överlägset flest i hela landet. Rikssnittet ligger på 801 fall. Bara Gävleborg och Västra Götaland har en siffra över 1000.

Att kommunen ser proppfulla stränder leder naturligtvis till besvikelse och uppgivenhet. På samma sätt kan man dock förstå Eva Berglund, specialistsjuksköterska på intensivvårdsavdelningen vid Ryhov.

För Svenska Dagbladet (27/6) har Berglund beskrivit sina cykelturer hem från jobbet. Folk ”förstår inte att det inte är över” tänker hon när hon passerar fulla uteserveringar i Jönköping.

Hon tycker dessutom "att man lurar invånarna i stan om att det är lugnt” genom att patienter flygs bort till andra län med militärhelikopter – en lek med döden och siffror som JP kunde berätta om veckan efter midsommar. Att det fanns IVA-platser i länet verkade inte spela någon roll.

Kommunen kan därför sägas bidra till den bild av situationen som invånarna nu har av virusets samhällsbelastning. Men det förtar inte det individuella ansvaret.

I våras hånades och kritiserades stockholmare som åkte på skidresor och gick på uteserveringar för att inte ta riskerna på fullt allvar. Storstadsbor i allmänhet fick även rättmätig kritik för att de flyttade ut till stugor eller hyrda lantställen, eftersom det medför risk för lokala utbrott på orter med begränsad och redan ansträngd sjukvård.

Nu är det i stället de medelstora städernas invånare som beter sig lika vårdslöst– men med täckmantlar som semester, högsommarvärme, sjunkande dödstal eller rastlöshet.

Något liknande sker nu i Tyskland. I Hesse, Berlin, Nordrhein-Westfalen och Bayern, några av landets folkrikaste delstater, har antalet fall börjat öka under semestermånaden augusti samtidigt som värmeböljor svept över Europa och fått folk att fly heta städer.

Men bland delstaterna med flest fall per 100 000 invånare– Baden-Württemberg, Bayern och Hamburg – är siffrorna för respektive delstat 348, 405 och 320 fall. Det är i paritet med antalet fall i Blekinge och Västerbotten och ungefär en tredjedel av fallen i Jönköpings län.

I Tyskland bär alla enligt lag munskydd på bland annat restaurang, mataffärer och i kollektivtrafik. Nästan ingenstans underskrider avståndet till andra 1,5 meter. Känslan är att man bidrar till andras välmående. Individens hälsa och folkhälsan är inte bara upp till andra att få styr på.

Även om inget tvång för munskydd utfärdats här hemma är detta insikter och beteenden som fullständigt verkar saknas i Jönköping och stora delar av Sverige.