Tjatet om kommande börskrasch sprider sig alltmer i en del tidningar. Istället har Stockholmsbörsen uppvisat en all time high, med högsta aktiekurser någonsin under ett flertal dagar i augusti. Om börsen skulle sjunka med till exempel 25 procent från dagens nivå skulle medierna utan tvekan kalla det krasch.

Men går vi tillbaka till sommaren för två år sedan låg kurserna i genomsnitt 25 procent lägre än i dag. Då hade index sjunkit med cirka 20 procent från våren 2015. Går vi tillbaka till sommaren 2013, alltså fem år, noterades aktierna 35 procent lägre än idag.

Varje år har de givit utdelningar på drygt 3 procent, totalt cirka 18 procent, för bolagen på de största börslistorna. Ordet krasch får alltså tas med en stor nypa salt. Stora svängningar får aktieägarna lära sig tåla när den långa trenden är uppåt.

Även storbankerna rör sig uppåt

Vi ser nu hur de fyra storbankerna, tidigare nederlagstippade, har segat sig upp till nollstrecket,  Swedbank dock plus 8 procent sedan årsskiftet i jämnhöjd med börsuppgången totalt. Men aktieägarna i bankerna lyfte i våras 6-7 procent av börsvärdet i utdelning (dock normalt 30 procent i skatt).

Skillnaderna är stora mellan branscher och även inom dessa. Ahlstrom-Munksjö har sjunkit 5 procent på Stockholmsbörsen men minus 13 procent i Helsingfors där aktien handlas i euro. Stora Ensos R-aktie har i år stigit cirka 30 procent i Stockholm, 20 procent upp i Helsingfors.

Billerud-Korsnäs har sjunkit med 23 procent sedan årsskiftet men uppgången är trots det hela 80 procent jämfört med för fem år sedan fram till fredagseftermiddagen. Holmens uppgång är i stort sett som börsen i stort.

På Stockholmsbörsens tredje lista för mindre företag ligger Arctic Paper (Munkedal, Grycksbo) en enstaka procent plus, Rottneros med Vallvik plus 47 procent. Bergs Timber med fyra sågverk och vidareförädling kring Nybro/Orrefors samt norrut i Vimmerby och huvudkontor i Mörlunda, också nästan 50 procent upp för aktien.

I övrigt mestadels något lite på plussidan i år för byggare och bostadsutvecklare som backade kraftigt förra året, inom dagligvaror uppåt för Axfood men lika mycket bakåt för ICA, uselt för många andra inom detaljhandeln.

Haboföretaget Medica Natumin vänt upp

I Habo utanför Jönköping finns Medica Natumin hälsoprodukter, som bland annat tillverkar kosttillskott, noterat på den lilla börslistan NGM Nordic Growth Market (som ägs av börsen i tyska Stuttgart). Tyvärr är det få tidningar som publicerar listan men noteringar finns att hämta på nätet, till exempel på naringsliv.se

Medica Natumin har blivit en klar börsvinnare sedan man vänt första halvårets förlust 2017 på 12 miljoner kronor till plus 17 miljoner samma period i år. Kursen 93 öre per aktie har stigit 10 procent i samband med rapporten i veckan, plus 63 procent över sommaren, plus hela 170 procent sedan nyår. Men de som var med i början för drygt tio år sedan betalade från 10 kronor upp till 18 kronor som mest. Sedan rasade det utför, senaste fem åren under en krona, som lägst omkring 30 öre.

Men antalet aktier är stort varför bolagets totala börsvärde ligger på närmare 350 miljoner kronor, vilket gör att det skulle kunna platsa på Stockholmsbörsens tredje lista för mindre bolag.