Upplägget är enkelt. Ladda ner en gratis app, scanna frågorna längs vägen med din telefon och svara snabbt och enkelt. Men det är inte bara en frågesport, den som deltar kan stödja någon förening i trakten.

I appen Xrunda kan man välja på att delta i tipspromenaden gratis eller att betala 35 kronor och sponsra en förening. I dagsläget finns ett 30-tal föreningar med i appen, allt från Schäferhundklubben till PRO och Habo Wolley.

De är inne i systemet bara för att göra det lättare för folk att välja dem. När någon väljer att stödja en förening kommer vi att kontakta den och fråga om det är okej. Man kan ta en förening som inte finns med, säger Carter Arnold som är en av initiativtagarna bakom appen.

Hela summan går inte till föreningen, en del hamnar i en pott som går till priser för de betalande deltagarna. För att vinna behöver man svara rätt, gissa så nära som möjligt på utslagsfrågan och, inte minst, svara snabbt.

Om man är ute och googlar då förlorar man poäng.

Idén föddes när de som medlemmar i Jönköpings Roddsällskap blev tillfrågade av Jönköpings kommun att ordna en tipspromenad runt Munksjön.

Vi tänkte inga problem, men det var hur mycket arbete som helst.

Den digitala tipspromenaden är mer lättskött, även om alla frågor byts ut varje söndag.

Måndagen 1 maj 17:30 är det träff på OK Gränsen som en officiell premiär för den nya tipspromenaden.

Vi såg att detta skulle fungera som ett bra komplement till vår populära tipspromenad. Att ha Xrundan uppsatt året runt hjälper vår förening och andra föreningar att samla in pengar. Det är precis som en vanlig tipspromenad, fast med ljud och videoklipp. Vi som förening slipper all administration, och frågorna uppdateras automatiskt varje söndag, säger OK Gränsens Sari Håkansson.

Det är Gränsen just nu som gäller, sen om två veckor är det Munksjön, säger Carter Arnold som redan har flera bansträckningar i framtidsplanerna.