Haboföretaget är känt för att tillverka stål- och plåtkonstruktioner. Legotillverkningen är stor men genom åren har bolaget utvecklat egna produkter inom bland annat sophantering. Företaget har även jobbat i nära samarbete med Portsystem som tidigare varit integrerade i samma fabrikslokaler. I dag finns Portsystem på industriområdet Hedenstorp väster om Jönköping.

För en tid sedan köpte Habo Rostfria Lundbergs Plåt som startades 1869 och är ett av Jönköpings äldsta bolag som också varit en känd aktör inom legotillverkning i plåt och skärande bearbetning.

Det var ett strategiskt beslut att köpa Lundbergs och få in ytterligare kompetens. Det var rätt läge då det också är relativt svårt att få tag på exempelvis kvalificerade svetsare. Vi är dock glada för att vi ganska bra hittat det vi söker och flera medarbetare är också nyanlända, säger Mats Kristensson som snart lämnar över vd-rollen för att jobba mer med affärsutveckling.

För tre år sedan hade Habo Rostfria drygt 30 anställda men i dag är det ett 80-tal fast anställda och ett tiotal inhyrda. Omsättningen har stigit från 53 till 122 miljoner kronor.

Det är goda siffror som vi kan vara stolta över. Det råder en högkonjunktur men hela tiden gäller det att bearbeta marknaden, både i Sverige och utomlands, säger Calle Sandberg, försäljningsansvarig.

Exportandelen växer också. Nyligen tog företaget hem en stororder gällande sophanteringssystem till Quatar.

Håkan Jonsson har tidigare varit vd för Portsystem. Han bor i dag i Malmö.

Jag har de senaste två åren jobbat som konsult men kände att jag var redo att ta mig an en ny utmaning. Vi har mycket på gång och successivt räknar vi med att anställa ännu fler medarbetare, säger han.