För att skapa trivsel på jobbet väljer många arbetsgivare att ge vissa förmåner till sin personal. Det kan till exempel handla om friskvårdsbidrag, vanligtvis en peng som ska uppmuntra de anställda till att ta hand om sin hälsa och genomföra fysiska aktiviteter. Men nu tar Habo kommun begreppet "personalvård" steget längre och erbjuder sina anställda en kulturell aktivitet. Man startar nu en kommunkör.

– Syftet är att hitta en glädje och gemenskap utanför arbetet och över gränserna, oavsett vad man jobbar med. Hitta något som håller ihop kommunen lite, säger Annika Ekdahl, personalchef på Habo kommun.

Inga förkunskaper krävs

Alla som vill får vara med, några krav på sångkunskap eller erfarenhet finns inte. Anmälan har nu varit öppen i drygt tre veckor och hittills har 25 personer anmält sig.

– Det är allt från förskolelärare till personal från kommunledningsförvaltningen och andra förvaltningar, säger Annika Ekdahl.

Första träningstillfället är den 9:e april och tanken är att kören ska träffas sju gånger fram till sommarlovet. Under sommaren genomförs genrep och i samband med Kräftlördagen i höst så kommer en stor konsert att hållas på Blå torget.

Träffar kollegor

Robert Karlsson är relativt nyanställd inom kommunen. Han började i januari på tekniska förvaltningen och ser kören som en perfekt sätt att lära känna sina nya kollegor på.

– Det är kul att sjunga i duschen men det ska bli kul att göra det utanför duschen tillsammans med andra nu också, säger Robert och skrattar.

Även Susanne Bromander, som arbetar som systemförvaltare på personalenheten, har anmält sig.

– Framförallt är det för att träffa arbetskamrater man inte träffar annars. Och lite förebyggande friskvård för att jag ska må bättre, säger Susanne.

Stor kör

Annika Ekdahl säger att man inte satt något maxantal som får vara med i kören, ju fler desto bättre. Nu hoppas man på att många fler ska anmäla sig.

Habo kommun har ju ungefär 850 anställda totalt, tänk om alla anmäler sig?

– Då löser vi det! Det blir en stor kör, då får vi bygga en stor scen, säger Fredrik Hempel, kulturskolechef.