Har du köpt alla julklappar? Är julskinkan färdig och besluten om var juldagarna ska firas tagna? I en lägenhet i Skillingaryd har familjen Jathba/Maktabi haft andra minst lika viktiga frågor att fundera över.

När vi senast träffade dem på Migrationsverkets boende i Yxenhaga i mars, hade myndigheten just tagit ett första beslut om utvisning. Mamman, Waid Jathba, Omar 7 år och Bahar 6 år skulle skickas till Grekland där de först sökte asyl. Pappan Abdelmunem och yngsta dottern – 2-åriga Fejer – får stanna eftersom de har fått uppehållstillstånd i Sverige.

Läs mer:

Nu, några dagar före jul, har de uttömt alla möjligheter att överklaga utvisningsbeslutet. Vid 17-tiden på torsdagskvällen ska Waid och barnen åka till Malmö och Köpenhamn, för att flyga vidare till Aten.

Migrationsverket har sagt att de grekiska myndigheterna ska ta emot mig på flygplatsen. Men jag är ganska säker på att jag kommer att få ordna allt själv – vi har vänner i Thessaloniki, fem timmars bussresa bort, som jag kan bo hos, säger hon när vi träffar henne strax innan.

Kvar i Sverige blir Abdelmunem med familjens minsting. Hon ska skolas in i förskola den 8 januari, samtidigt som han ska börja i SFI.

Nu blir det skola på dagen och matlagning och blöjbyte på kvällen. Hoppas att Fejer accepterar att jag lugnar henne när hon vaknar och är ledsen på natten, säger Abdelmunem.

Varför har det då blivit så här knasigt?

De gjorde ”fel” i och med att hon följde med till Sverige och sökte asyl. Hon skulle ha stannat i Grekland, och så skulle han ha ansökt om att hon skulle få komma hit för att återförenas med sin familj, säger vår tolk Zaym Albakri som också är från Syrien.

Nu blir det alltså till att göra om, och göra ”rätt” – inga smarta och humana, lösningar här inte.

Jag trodde att målsättningen var att hålla samman familjer. Nu har man istället tagit beslut om att splittra en – vår familj, konstaterar Abdelmunem Maktabi uppgivet.

Finns det någon möjlighet att återvända till Syrien?

Nej där är alltför farligt. Min bror, som har fängslats av regimen, betalade mutor för att smuggla ut ett ljudklipp: Där varnar han oss för att återvända.

Är det något alternativ att följa med till Grekland?

Nej, där går det inte att försörja sig. Vi vill satsa på Sverige.