Vägen från Afghanistan till Sverige är lång och allt annat än enkel. Med rädslan som ständig följeslagare har Hamid vandrat på värkande fötter. Han har gömt sig under bussar och åkt med i hemlighet. Har trängts med andra flyktingar på en överfull gummibåt över Medelhavet.

Han har sett andra män falla överbord från båten och försvinna i havet. Har sprungit för att undvika gränspolisernas vinande gevärskulor.

Den 23 oktober 2015 satte Hamid äntligen sina fötter på svensk mark. Nu började en helt annan sorts utmaning.

- Jag fick höra att det fanns många som kommit hit och inte kommit in i samhället eller hade någon kontakt med svenskar, säger Hamid.

Därför började han direkt att fundera på hur han skulle lära känna både nya människor och en ny kultur. Redan tidigt hörde han dessutom någon säga att nyckeln till ett samhälle är språket. Därför bestämde han sig för att lära sig svenska. Något han har lyckats med väldigt bra.

Berättelsen om Hamid börjar i provinsen Baghlan i norra Afghanistan. Det var där han växte upp. När han var tretton år dog hans far. Plötsligt var Hamid familjens överhuvud, med ansvar att försörja sin mor och sina fyra systrar.

- I Afghanistan får kvinnor inte jobba. Så jag var tvungen att både jobba och gå i skolan. Det var tufft, berättar han.

Trots det genomförde han fyra års universitetsstudier inom data och it. Två av åren studerade han i Indien, dit han blev speciellt inbjuden via skolan.

Väl tillbaka i Afghanistan igen fick han först jobb på ett teknikföretag. När företaget la ner efter ett år började Hamid istället arbeta på Svenska Afghanistankommittén.

- Där lärde jag känna en kille som var från Sverige. Han berättade mycket om sitt land och jag blev imponerad av vad jag fick höra, säger Hamid.

Organisationen arbetar med att hjälpa människor på plats i Afghanistan. Hamids uppgift var att lära handikappade personer hur datorer och internet fungerade.

Men hans arbete sågs inte med blida ögon av talibanerna.

- De gillar inte att någon jobbar med företag från andra länder. Så jag fick den ena varningen efter den andra från dem.

Till slut tvingades Hamid hålla sig gömd i tre månader innan han bestämde sig för att försöka fly. Flykten gick från Afghanistan till Iran, vidare till Turkiet och sen över Medelhavet till Grekland.

Tack vare sina it-kunskaper, en mobiltelefon med gps och engelska lyckades Hamid ta sig genom Europa på egen hand, helt utan hjälp från någon flyktingsmugglare. På vägen mötte han tre andra afghanska killar som slog följe med honom.

- Vi var rädda hela tiden. Jag blev som en ledare för gruppen och de var mycket tacksamma för att de fick hjälp.

Den 23 oktober 2015 kom Hamid äntligen fram till sitt mål: Sverige.

Under sina knappt två år här har han hunnit bo på många olika flyktingförläggningar och boenden innan han till slut landade i Jönköping.

I sommar fick Hamid det efterlängtade uppehållstillståndet. Han får stanna i Sverige.

- Det känns jättebra att få tillhöra ett tryggt land. Här känns det som att jag har fått ett nytt liv, säger han.

Det nya livet innebär också ett fast jobb som montör på Fläkt Woods. Tack vare jobbet kan han fortsätta försörja sin familj i Afghanistan.

Hamid har även fått ett eget boende. Han hyr ett Attefallshus i en villaträdgård.

- Nu är det bara en svensk fru som fattas, säger han och skrattar stort.

Två kvinnor har kommit att betyda mycket för Hamid och hans nya liv i Jönköping. Den ena är Julia Sandwall. Hon blev Årets Jönköpingsbo 2015 för sitt stora engagemang för integrationen i Jönköping. Henne tog Hamid själv kontakt med vid en manifestation i Rådhusparken som Facebook-gruppen "Integrera mera Jönköping" anordnade. Julia blev Hamids vän och har hjälpt honom oerhört mycket. Han har bland annat varit hennes praktikant och på så sätt fått in en fot i arbetslivet.

Den andra kvinnan heter Ulrica Heidari, en svenska som är gift med en iransk man och därför kan tala persiska, precis som Hamid. Henne mötte han genom en av sina vänner.

- Ulrica är min svenska mamma. Jag är mycket tacksam för henne. Hon har lärt mig mycket, säger Hamid.

Hamid tillbringar även mycket tid tillsammans med sina nyfunna vänner i Pingstkyrkan i Jönköping.

- Församlingen är min familj. Jag är så tacksam att jag lärt känna dem, de hjälper mig med allt möjligt, säger Hamid.

Tacksamhet och glädje. Det är två ord som beskriver mötet med Hamid.

Hans livsfilosofi är enkel och självklar. Om han får hjälp av någon så är det hans skyldighet att hjälpa någon annan som behöver hjälp.

- Så kan vi göra världen till en bättre plats, säger han.

Hamid ser ljust på framtiden.

- Så klart är det en bra framtid som väntar. Jag är så tacksam mot alla svenskar som låter oss bo i deras land och hjälper oss.