Tre av Hans-Evert Renérius omkring 25 tidigare utgivna böcker har handlat om Habo på olika sätt. Nu har hans fjärde verk på temat släppts. Boken heter Habo historia – urtid till framtid och är en faktabok där bygdens historia presenteras i en tidslinje.

– Jag har själv haft släkt där sedan 500 år tillbaka, så jag har alltid återvänt dit och har aldrig släppt Habo, säger Hans-Evert Renérius som nuförtiden bor i Mölndal utanför Göteborg.

Med bakgrund som historielärare och journalist har han under de senaste tio åren samlat på sig fakta om allt från forntiden till framtiden, där nedslag görs i allt från idrottshistoria till frikyrkornas framväxt. Hans tidigare böcker om Habo har varit skönlitterära med många personliga inslag och poesi, den nya skiljer sig från dem genom sin grund i verkliga händelser och noggrann research. Boken trycks och säljs i Habo och författaren själv är spänd på allmänhetens mottagande.

– Det här är ett dokument som jag är lite stolt över. Målgruppen är främst äldre som känner igen sig i de gamla bilderna, men jag hoppas också att skolorna kan använda den i undervisningen i lokalhistoria, säger Hans-Evert Renérius.